UN: Nasilje u Mijanmaru se pogoršava

tačno.net
Autor 2.5.2021. u 09:33

UN: Nasilje u Mijanmaru se pogoršava


Foto: Dawei Watch/REUTERS

Specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mijanmar Christine Schraner Burgener rekla je u Vijeću sigurnosti UN-a da se, u odsustvu zajedničkog međunarodnog odgovora na puč, u azijskoj zemlji nasilje pogoršava i postoji rizik da to paralizira državu, što su potvrdile i diplomate koje su prisustvovale privatnom sastanku.

Schraner Burgener je o tome u petak izvijestila 15-člano vijeće sa Tajlanda, gdje se sastala sa regionalnim liderima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

I dalje se nada da će otputovati u Mijanmar, gdje je 1. februara vojnim pučem svrgnuta izabrana vlada koju je predvodila Aung San Suu Kyi, ali vojska tek treba odobriti njenu posjetu.

Zabrinjavajući izvještaji

“Državna administracija mogla bi stati dok se prodemokratski pokret nastavlja, uprkos kontinuiranoj upotrebi prekomjerne sile, proizvoljnim hapšenjima i mučenjima u okviru represivnih mjera vojske”, rekla je izaslanica, a prenijele diplomate.

Također je ukazala na to da postoje zabrinjavajući izvještaji da su civile, uglavnom studente iz urbanih područja, obučavali pripadnici etničkih oružanih jedinica kako da koriste oružje.

AJB

tačno.net
Autor 2.5.2021. u 09:33