UN: Nastavlja se etničko čišćenje Rohindža

tačno.net
Autor 6.3.2018. u 09:19

UN: Nastavlja se etničko čišćenje Rohindža

foto: Reuters

Etničko čišćenje Rohindža nastavlja se u Mjanmaru, objavio je Visoki komesarijat UN za izbeglice, dodajući da se nastavljaju teror i organizovano izgladnjivanje kako bi se “naterale Rohindže da pobegnu u Bangladeš”.

“Etničko čišćenje Rohindža u Mjanmaru se nastavlja”, rekao je Endru Gilmor, zamenik glavnog sekretara za ljudska prava UN, prenosi Hina.

Rohindže su vrlo siromašna i marginalizovana zajednica u Mjanmaru koja nema ni pravo na državljanstvo, ni pravo glasa.

Vojna kampanja u Mjanmaru, koju UN naziva etničkim čišćenjem, naterala je na izbeglištvo gotovo 700.000 muslimana Rohindža od avgusta prošle godine.

Stotine Rohindža nastavljaju da prelaze granicu s Bangladešom svake nedelje.

“Mjanmarska vlada ne prestaje da ponavlja svetu da je spremna na povratak Rohindža, ali istovremeno sigurnosne snage nastavljaju da ih teraju prema Bangladešu”, naglasio je Gilmor, osuđujući ulogu vojske i pasivnost vlade.

Vojska insistira na tome da je vojna operacija počela nakon napada koje su krajem avgusta 2017. godine pokrenuli pobunjenici Rohindža, koje naziva teroristima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Kji, koja je na čelu vlade od 2016. godine, nakon decenija vojne diktature, optužena je da ne čini ništa i da pušta vojsku da radi šta želi, te da podilazi javnosti, koja je vrlo nenaklonjena Rohindžama.

RSE

tačno.net
Autor 6.3.2018. u 09:19