UN: Nesrazmjerna upotreba sile policije na protestima u SAD-u

tačno.net
Autor 25.7.2020. u 09:15

UN: Nesrazmjerna upotreba sile policije na protestima u SAD-u

foto: AP

Ministarstvo pravosuđa je otvorilo istragu o kontroverznim akcijama policije u Portlandu, gdje su se sukobili s demonstrantima.

Ujedinjeni narodi su upozorili na “nesrazmjernu upotrebu sile” policije prema demonstrantima na protestima protiv rasizma u američkim gradovima i izrazili zabrinutost zbog “mogućih proizvoljnih pritvaranja” demonstranata.

“Mirni protesti u gradovima Sjedinjenih Američkih Država trebali bi biti nastavljeni”, rekla je glasnogovornica Komesarijata UN-a za ljudska prava Elizabeth Throssel, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Dodala je kako demonstranti i novinari koji pokrivaju proteste trebaju biti oslobođeni od opasnosti “proizvoljnih hapšenja ili nesrazmjerne upotrebe sile” policije.

Američko Ministarstvo pravosuđa u četvrtak je otvorilo istragu o kontroverznih akcija policije u Portlandu, gdje su se policajci sukobili s demonstrantima protiv rasizma.

Trump rasporedio saveznu policiju

Na videosnimcima emitiranim na društvenim mrežama vide se pripadnici američke savezne policije u uniformi i s vojnom opremom kako izlaze naglo iz vozila kako bi privodili demonstrante.

Demonstracije protiv rasizma počele su krajem maja, poslije smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, za čije je ubistvo optužen bijeli policajac.

Američki predsednik Donald Trump naložio je raspoređivanje savezne policije u nekoliko gradova, kako bi bio “uspostavljen javni red i mir”, što je izazvalo kritike opozicionih demokrata.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 25.7.2020. u 09:15

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija