UN nije uvrstio Izrael na “listu srama”

tačno.net
Autor 9.6.2015. u 10:25

UN nije uvrstio Izrael na “listu srama”

Ujedinjeni narodi nisu uvrstili Izrael na svoju »listu srama« koja je objavljena u ponedjeljak i na kojoj su imena zemalja što su kršile prava djece u oružanim sukobima, usprkos pozivima nekoliko organizacija da to učine nakon ljetošnjeg sukoba u Gazi

Ujedinjeni narodi nisu uvrstili Izrael na svoju »listu srama« koja je objavljena u ponedjeljak i na kojoj su imena zemalja što su kršile prava djece u oružanim sukobima, usprkos pozivima nekoliko organizacija da to učine nakon ljetošnjeg sukoba u Gazi.

Nevladine organizacije, među kojima i Human Rights Watch (HRW), zatražile su od glavnog tajnika Bana Ki-moona da na taj popis stavi Izrael i palestinski pokret Hamas. Više od 500 djece poginulo je u ratu u Gazi u ljeto 2014.

HRW je zatražio od Bana da se odupre pritisku Izraela i Sjedinjenih Država, njegova saveznika, koji nipošto ne žele vidjeti izraelske oružane snage na toj »listi srama«.

Izraelski veleposlanik u UN-u Ron Prosor izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo: Ban se »s pravom nije podložio diktatu terorističkih organizacija i arapskih zemalja u odluci da ne uvrsti Izrael na tu listu srama na kojoj su organizacije poput skupine Islamske države (IS), al Qaede i talibana«.

U pedesetodnevnom sukobu Izraela i Hamasa u Gazi 2014., poginulo je 539 i ranjeno 2956 djece. Velik broj ranjene palestinske djece zadobio je ozljede a mnogi će doživotno ostati invalidi, objavio je UNICEF, UN-ova agencija za djecu.

Na UN-ovu popisu objavljenom u ponedjeljak je 51 pravni subjekt, među njima i Boko Haram, skupina Islamska država i vojske osmerih zemalja, među kojima Sirije, Jemena, Demokratske Republike Konga i Južnog Sudana.

novilist.hr

tačno.net
Autor 9.6.2015. u 10:25