UN popodne glasa o novim sankcijama Sjevernoj Koreji

tačno.net
Autor 11.9.2017. u 10:17

UN popodne glasa o novim sankcijama Sjevernoj Koreji

foto: Reuters

Nacrt rezolucije razblažen je u pokušaju da se umire sjevernokorejske saveznice Kina i Rusija nakon pregovora tijekom proteklih nekoliko dana

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će u ponedjeljak popodne o razblaženom nacrtu rezolucije kojom bi se nametnule nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog zadnjega nuklearnog testa, rekli su diplomati, no nejasno je hoće li ga poduprijeti Kina i Rusija.

Nacrt rezolucije razblažen je u pokušaju da se umire sjevernokorejske saveznice Kina i Rusija nakon pregovora tijekom proteklih nekoliko dana.

Da bi bila prihvaćena, rezoluciju mora podržati devet od ukupno 15 članica Vijeća sigurnosti a ni jedna od pet stalnih članica – SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina – ne smije staviti veto.

Nacrt koji je na uvid dobio Reuters u nedjelju više ne predlaže stavljanje na crnu listu sjevernokorejskog čelnika Kima Jonga Una. Prvotni nacrt predlaže da mu se zabrane putovanja te da mu se zamrzne imovina zajedno s drugih četvero sjevernokorejskih dužnosnika. U zadnjem nacrtu navodi se jedan od tih dužnosnika.

U nacrtu rezolucije predlaže se zabrana izvoza tekstilnih proizvoda koji su u 2016. bili drugi po redu izvozni proizvodi Sjeverne Koreje, nakon ugljena i drugih ruda, s prihodom ukupno 752 milijuna američkih dolara, prema podacima korejske agencije za promicanje ulaganja. Gotovo 80 posto tekstilnog izvoza odlazi u Kinu.

novilist.hr

tačno.net
Autor 11.9.2017. u 10:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija