UN poziva na prekid globalnog prisluškivanja

tačno.net
Autor/ica 19.12.2013. u 10:55

UN poziva na prekid globalnog prisluškivanja

Opća skupština UN-a pozvala je na prekid sveobuhvatnog elektronskog nadzora i izrazila zabrinutost zbog posljedica koje takvo postupanje može imati na ljudska prava. Poziv je sadržan u rezoluciji koju su predložili Njemačka i Brazil a koju je 193-člana skupština usvojila konsenzusom.

U rezoluciji se ne spominje nijedna država, ali usvojena je nakon što je bivši djelatnik američke obavještajne službe Edward Snowden objavio podatke o tome kako su SAD provodile globalnu operaciju prisluškivanja u zemlji i inozemstvu.
Rezolucije opće skupštine nisu obvezujuće, za razliku od rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, ali one rezolucije koje imaju široku potporu imaju veliku političku i moralnu težinu.

Istovremeno je petočlana skupina stručnjaka koje je imenovala Bijela kuća preporučila obustavu nekih operacija Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). Među najistaknutijim preporukama, od 46 koliko je panel stručnjaka donio, je ona o tome da NSA ograniči program prikupljanja podataka o milijardama telefonskih poziva.

tačno.net
Autor/ica 19.12.2013. u 10:55