UN pozvao na embargo na prodaju oružja Mjanmaru

tačno.net
Autor 19.6.2021. u 11:48

UN pozvao na embargo na prodaju oružja Mjanmaru

foto: Reuters

UN je uputio rijedak poziv da zaustavi prodaju oružja Mjanmaru kao odgovor na ovogodišnji nasilni vojni puč.

Generalna skupština usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje vojna hunta, kojom je u februaru svrgnuta izabrana vlada te zemlje.

UN je takođe pozvao na puštanje političkih pritvorenika, poput izabrane liderice Aung San Suu Kyi, i zaustavljanje nasilja nad mirnim demonstrantima.

Iako nije pravno obavezujuća, rezolucija je politički značajna.

“Rizik od građanskog rata velikih razmjera je stvaran”, rekla je specijalna izaslanica UN-a za Mjanmar Christine Schraner Burgener Generalnoj skupštini. “Vrijeme je od suštinske važnosti. Sužava se prilika za preokret nakon vojnog preuzimanja zemlje.”

Rezoluciju je podržalo je 119 zemalja, a Bjelorusija je jedina glasala protiv.

Još 36 zemalja bilo je suzdržano, uključujući Rusiju i Kinu – dva najveća dobavljača oružja u Mjanmaru.

Neke od suzdržanih zemalja rekle su da je kriza u Mjanmaru unutrašnje pitanje, dok su druge navele da rezolucija nije govorila o brutalnom vojnom nasilju nad muslimanskim stanovništvom Rohindža prije četiri godine, što je prisililo gotovo milion ljudi da napusti zemlju.

Ambasador EU u UN-u Olof Skoog rekao je da rezolucija “delegitimizuje vojnu huntu, osuđuje njeno zlostavljanje i nasilje nad vlastitim narodom i pokazuje njenu izolaciju u očima svijeta”.

Međutim, mjanmarski ambasador u UN-u Kyaw Moe Tun, koji zastupa izabranu civilnu vladu u zemlji, rekao je da je razočaran koliko je trebalo Generalnoj skupštini da donese ono što je nazvao “razblaženom” rezolucijom.

Suu Kyi (75) je u kućnom pritvoru od puča i malo se zna o njenom stanju, osim u svojim kratkim pojavljivanjima pred sudom.

Vojska je opravdala preuzimanje vlasti u februaru, navodeći prevaru birača na opštim izborima održanim u novembru 2020. godine.

Mjanmarske sigurnosne snage ubile su najmanje 862 osobe tokom suzbijanja protesta od puča, podaci su aktivističke grupe Asocijacije za pomoć političkim zatvorenicima, iako hunta osporava taj broj.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 19.6.2021. u 11:48