UN pozvao na udržanosti i izbegavanje eskalacije nasilja u Siriji

tačno.net
Autor 14.4.2018. u 11:20

UN pozvao na udržanosti i izbegavanje eskalacije nasilja u Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je u subotu sve države članice UN-a na uzdržanost od svakog čina koji bi doveo do eskalacije nasilja posle vazdušnih napada zapadnih zemalja na Siriju.

“Pozivam sve zemlje članice da pokažu uzdržanost u tim opasnim okolnostima i da izbegnu svaki čin koji bi doveo do eskalacije (nasilja) i pogoršale patnju sirijskog naroda”, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN-a je odložio posetu Saudijskoj Arabiji kako bi pratio situaciju u Siriji gde su tokom noći SAD, Francuska i Velika Britanija gađale pretežno vojne ciljeve i centre gde se pretpostavlja da sirijske snage imaju hemijsko oružje.

“Svaka upotreba hemijskog oružja je odvratna”, rekao je Gutereš ali je dodao da treba reagovati u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom.

Vojna intervencija zapadnih zemaljama u Siriji nije dobila odobrenje Saveta bezbednosti UN-a. Ta intervencija je sprovedena posle napada u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska, gde zapadane zemlje smatraju da su snage predsednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 14.4.2018. u 11:20