UN prikupio 110 miliona dolara za palestinske izbjeglice

tačno.net
Autor 26.6.2019. u 09:12

UN prikupio 110 miliona dolara za palestinske izbjeglice

Foto: EPA

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je zemlje članice da nastave financirati UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice (UNRWA) na donatorskoj konferenciji na kojoj je prikupljeno više od 110 miliona dolara poručivši da je važno nastaviti “mirovne napore radi ostvarenja vizije o dvije države, Izraela i Palestine koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti”.

Guterres je govorio na donatorskoj konferenciji u New Yorku za UN-ovu agenciju koja pomaže palestinskim izbjeglicama u utorak kada se u Bahreinu na inicijativu američke administracije održava radionica o palestinskoj ekonomiji koja nudi Palestincima program vrijedan 50 milijardi dolara, piše Reuters.

“Smjerno pozivam sve donatore da nastave pomagati UNRWA-u na lanjskoj razini”, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda. “Znamo za što su namijenjena sredstva: za školovanje pola miliona djece, 8 miliona liječničkih pregleda na godinu i žurnu humanitarnu pomoć za 1,5 milion ljudi”.

“Samo u Gazi UNRWA hrani milion palestinskih izbjeglica”, podsjetio je.

Izraelci se protive palestinskoj praksi

Po riječima glavnog povjerenika UNWA-e Pierrea Kraehenbuehla, zemlje su se obvezale da će uplatiti agenciji “više od 110 miliona dolara”. U usporedbi s 39 do 40 miliona koliko je dobiveno lani na istoj konferenciji, “ovo je jako dobra svota”, izrazio je zadovoljstvo Kraehenbuehl pred novinarima.

“Ovo mi daje nadu”, dodao je, istaknuvši “veoma dobru potporu” pojedinih zemalja na konferenciji.

U 2018. UNRWA je uspjela zahvaljujući dodatnim uplatama država članica i unutarnjim uštedama nadoknaditi prekid američkog financiranja i pokrpati globalnu rupu od 446 miliona dolara.

SAD i Izrael protive se činjenici da Palestinci mogu status izbjeglice prenositi na djecu i žele smanjiti broj osoba koje imaju pravo na pomoć UNRWA-e, a Palestinci taj pokušaj vide kao kršenje njihovih prava.

UNRWA koja je osnovana 1949., drži škole i pruža medicinsku pomoć za 5 miliona palestinskih izbjeglica u Jordanu, Libanu, Siriji, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

AJB

tačno.net
Autor 26.6.2019. u 09:12