UN razmatra slanje trupa u Mali

tačno.net
Autor/ica 1.2.2013. u 09:19

Prema Rezoluciji 2085, koju je Vijeće sigurnosti donijelo 20. decembra prošle godine, predviđeno je da trupe UN-a u Maliju budu operativne do septembra 2013. godine.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) saopćilo je da će razmotriti slanje mirovne misije UN-a na sjever Malija, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

Stalni predstavnik Pakistana u UN-u i predsjedavajući Vijeća sigurnosti za januar Mesud Han podsjetio je da je Rezolucijom 2085, koju je Vijeće sigurnosti donijelo 20. decembra prošle godine, planirano slanje mirovnih trupa UN-a na sjever Malija. Napomenuo je da je potrebno što prije uputiti  mirovne snage koje će pomoći malijskim vlastima da osiguraju stabilnosti i sigurnost u zemlji.

Međutim, napomenuo je i da sve članice Vijeća sigurnosti UN-a na ovakav prijedlog ne gledaju s odobrenjem. Ipak, istakao je da su sve zemlje članice složne u tome da je potrebno što prije spriječiti nasilje i nestabilnost u Maliju. Prema Rezoluciji 2085, koju je Vijeće sigurnosti donijelo 20. decembra prošle godine, predviđeno je da trupe UN-a u Maliju budu operativne do septembra 2013. godine.

Međutim, pojedine zemlje članice tvrde da je potrebno prije toga poslati mirovnu misiju u Mali jer će formiranje Međunarodne misije podrške u Maliju (AFISMA) očigledno trajati u nekoliko narednih mjeseci.

AA

tačno.net
Autor/ica 1.2.2013. u 09:19