UN: Srednjoafrička Republika je pred kolapsom, Ivan Šimonović traži znatno veću prisutnost pripadnika mirovne misije

tačno.net
Autor 15.8.2013. u 10:57

UN: Srednjoafrička Republika je pred kolapsom, Ivan Šimonović traži znatno veću prisutnost pripadnika mirovne misije

UN dužnosnici ističu kako se Srednjoafrička Republika nalazi pred kolapsom te kako bi se kriza mogla proširiti i izvan njenih granica. Pozivaju UN Vijeće Sigurnosti da se odobri financiranje i potpora za mirovnu misiju Afričke Unije.

Podsjetimo, bivša francuska kolonija SAR jedna je od najsiromašnijih država na svijetu, unatoč znatnim prirodnim bogatstvima. Kaos u zemlji traje otkako su pobunjenici Seleka svrgnuli s vlasti predsjednika Francoisa Bozizea prije 4 mjeseca. Zbog aktualnih događaja u zemlji je izbila velika humanitarna kriza.

Glavni grad Bangui i okolica su bogati dijamantima i naftom. Zbog tih bogatstava veliku ulogu u čitavom scenariju ima Francuska – stoga ne iznenađuje da se glasnogovornik pobunjenika javlja iz Pariza – koja je dugo vremena zapostavljala tu svoju bivšu koloniju. Analitičari tvrde kako je iza izbora Bozizé za predsjednika države stajao Pariz. To što Francuska sada nije poduzela ništa kako bi spasila svog dosadašnjeg “odabranika”, upućuje na razmišljanje kako iza napredovanja Koalicije Seleka, heterogene i ujedinjene željom da svrgnu Bozizéa s vlasti, stoje vlasti u Parizu.

Razlog zamjene “saveznika” bi mogla biti politika predsjednika Bozizéa. Izvješće “Think tank Crisis Group”, iz prosinca 2010. navodi: “Od kada je preuzeo vlast Bozizé, industrije koje su se bavile eksploatacijom minerala su napustile Srednjoafričku Republiku zbog velikih državnih nameta koji su prijetili potencijalnom profitu”.

Ivan Šimonović (rođen u Zagrebu 2.5.1959.) je hrvatski političar i diplomata. 2008. dolazi na funkciju ministra pravosuđa te dvije godine kasnije, 3.5.2010. postaje pomoćnik generalnog tajnika UN-a za ljudska prava.

UN izaslanik za SAR, Babacar Gaye, istaknuo je: “Afrička Unija je zatražila financijsku, logističku i tehničku potporu. Preporučamo da UNVS ponudi tu potporu”. Pomoćnik generalnog tajnika UN-a za ljudska prava, Ivan Šimonović, tvrdi kako snage Afričke Unije neće biti dovoljne za zaustavljanje krize u SAR-u koji graniči sa 6 država. “Znatno veća snaga i nacionalno raznolika snaga biti će potrebna za sigurnost i zaštitu populacije. Takva snaga također bi spriječila strane pobunjeničke skupine kao što je LRA (Lord’s Resistance Army) ili islamističke ekstremističke skupine, da pronađu utočište u SAR-u”.

UN zastupnica za humanitarnu pomoć, Valerie Amos, ističe kako se zemlja nalazi pred kolapsom te kako su svi stanovnici pogođeni krizom. Podsjetimo, SAR ima oko 4,6 milijuna stanovnika, od toga oko pola su djeca.

Koliko će dolazak mirovnih trupa Afričke Unije utjecati na stabilnost zemlje, tek će se vidjeti, no neki drugi primjeri, kao što je Somalija, nisu pokazali dobre rezultate.

advance

tačno.net
Autor 15.8.2013. u 10:57