UN strahuje od povećanja broja žrtava Haijana, Filipini traže značajniju pomoć

tačno.net
Autor 12.11.2013. u 13:58

UN strahuje od povećanja broja žrtava Haijana, Filipini traže značajniju pomoć

U samo jednom gradu na Filipinima, Taklobanu, poginulo je najmanje 10.000 ljudi, a svet treba da očekuje najgore kad je reč o konačnom broju žrtava najjačih ikada zabeleženih tajfuna, saopštio je UN. Ovaj podatak potvrdio je i predstavnik Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova Džon Džing i najavio da će UN u utorak tražiti veću međunarodnu pomoć za žrtve nevremena.

Piše: Mirjana Rakela, SLobodna Evropa

“Procenjujemo da ima 660.000 ljudi koji su napustili svoje domove i sada usmeravamo sve snage na brzu mobilizaciju i odgovor na najširem planu.”

Kao prioritet ističe sahranu žrtava kako bi se izbegle epidemije, te dodaje da se treba pripremiti na najgore, jer do zabačanih područja se još nije ni stiglo.

Na aerodrom su sletila dva filipinska vojna aviona, noseći sa sobom više vojnika nego humanitarne pomoći. Mnogima koji su ostali bez ikakve imovine, sada je najpreče kako prehraniti preživele članove obitelji. Vlada za sada daje dva kilograma riže po porodici i limenku sardina.

Stanovnica Taklobana, grada koji je teško pogođen razornim tajfunom izjavila je dok je čekala evakuaciju na aerodormu:

“Još uvek smo živi iako je tamo prilično strašno. Sve je nestalo, naše kuće, sve. Nema hrane, nema pića.”

Upitan o proceni konačnog broja žrtava, predstavnik UN Džon Džing je odgovorio: “Mi svakako očekujemo najgore. Što više napredujemo, nailazimo na sve više i više poginulih u naletu tajfuna”.

Džing je ispričao i da su se spasilačke ekipe satima probijale do uništenog grada Taklobana i drugih pogođenih oblasti i dodao da je preživelima očajnički potrebna voda za piće i hrana. Šefica Kancelarije UN za humanitarna pitanja Valeri Amos, trebalo bi da danas u Manili pokrene veliku operaciju spasavanja i prikupljanja pomoći. UN su već poslale 25 miliona dolara iz svog fonda za vanredne situacije, ali će Amos i vlada Filipina tražiti dodatnu pomoć od međunarodne zajednice, koja će, zbog razmera katastrofe, najverovatnije dostići stotine miliona dolara, preneo je Frans pres.

Predsednik Filipina Beninjo Akino proglasio je stanje prirodne katastrofe, usred strahovanja da bi broj nastradalih mogao vrtoglavo da poraste kada spasilačke ekipe dopru do najteže pogođenih područja.

“Proglasili smo stanje nacionalne katastrofe kako bismo ubrzali akciju vlade na spašavanju i pomoći u mestima koja su pogođena tajfunom.”

Akino je naložio i da se u najteže pogođenom priobalnom gradu Taklobanu rasporedi 800 vojnika kako bi se sprečile pljačke.

Pored Taklobana, gde se više ne može videti ni jedna čitava zgrada, u velikoj meri je razoren i istočni grad Gujuan od 40.000 stanovnika, dok je 80 odsto grada Bako pod vodom. Do sada je 21 zemlja obećala da će Filipinima uputiti pomoć, a među njima su Indonezija, SAD, Britanija, Japan, Singapur, Novi Zeland i Mađarska.

tačno.net
Autor 12.11.2013. u 13:58