UN: Svijet ne uspijeva zaštititi milione civila uhvaćenih u sukobima

 RSE
Autor/ica 25.5.2023. u 07:50

UN: Svijet ne uspijeva zaštititi milione civila uhvaćenih u sukobima

Photo/Marwan Ali

Šef Ujedinjenih naroda(UN)je u utorak 23. maja osudio “užasnu istinu” da svijet ne ispunjava svoje obaveze da zaštiti sve veći broj civila uhvaćenih u sukobima, piše AP. Međunarodni komitet Crvenog križa, čuvar ugovora koji utiče na te obaveze, žalio se da bezbrojni civili doživljavaju “živi pakao”.

Od Ukrajine i Sudana do afričkog Sahela i Bliskog istoka, civili se bore da izbjegnu projektile i eksplozive i pronađu hranu i lijekove – a humanitarna situacija se pogoršava.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da bi Vijeće sigurnosti trebalo apelirati na zemlje da poštuju pravila ratovanja.

“Vlade koje imaju uticaj na zaraćene strane trebale bi da se uključe u politički dijalog i obučavaju snage za zaštitu civila”, rekao je on. “A zemlje koje izvoze oružje trebale bi odbiti da posluju sa bilo kojom stranom koja ne poštuje međunarodno humanitarno pravo.”

Njegov nedavni izvještaj o zaštiti civila u sukobima 2022. godine ukazuje na preko 100 sukoba širom svijeta. Prošle godine je, međutim, zabilježen novi maksimum u broju ljudi prisilno raseljenih.

Mirjana Špoljarić, predsjednica Međunarodnog komiteta Crvenog križa, rekla je tokom nedavnih posjeta Africi, Evropi i Bliskom istoku da je vidjela da se humanitarna situacija ubrzano pogoršava sa “cijelim regijama zarobljenim u ciklusima sukoba kojima se kraj ne vidi”.

Špoljarić je uputila hitan poziv zemljama da zaštite civile i kritičnu infrastrukturu u urbanim područjima, ukazujući na razaranja velikih razmjera u Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu. Također je pozvala da se osigura hrana svim civilima u područjima sukoba i da se omogući pristup humanitarnim radnicima.

“Moramo razbiti obrazac kršenja, a to se može učiniti snažnom političkom voljom i kontinuiranim djelovanjem”, rekla je ona.

RSE

 RSE
Autor/ica 25.5.2023. u 07:50