UN za nove izbore u Siriji

tačno.net
Autor 20.12.2017. u 09:38

UN za nove izbore u Siriji

foto: EPA

Svjetska organizacija predložit će sukobljenim stranama rok za održavanje izbora i plan za ustavnu reformu.

Ujedinjene nacije predložit će sukobljenim stranama u Siriji rok za održavanje izbora i smjernice za ustavnu reformu, u pokušaju da obnove mirovne pregovore koji su u zastoju, rekao je u Vijeću sigurnosti UN-a specijalni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura.

“Došlo je vrijeme da UN da neke specifične smjernice i time podstakne širi razgovor. UN je pružao izbornu pomoć većini svojih država članica, tako da imamo iskustva”, rekao je De Mistura, prenosi Reuters.

UN bi mogao dati preporuke o roku za izbore na kojima bi glasali svi Sirijci, uključujući izbjeglice i interno raseljeno sirijsko stanovništvo, jer bi samo takav proces sirijski građani smatrali legitimnim.

Ustav sirijskog naroda

Prema njegovim riječima, UN bi mogao pomoći i kad je riječ o ustavnoj reformi, kao i u uspostavljanju ustavne komisije i tijela za nacionalni dijalog, pri čemu bi za sastavljanje i usvajanje novog ustava odgovoran bio isključivo sirijski narod.

Vijeće sigurnosti prije dvije godine pokrenulo je mirovni proces za Siriju s instrukcijama da se pregovara o novoj vlasti u toj zemlji, da se održe izbori pod nadzorom UN-a i provede ustavna reforma, ali je osma runda pregovora prošle sedmice završena bez dijaloga.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 20.12.2017. u 09:38

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija