UN zabrinut ponašanjem Sjeverne Koreje

tačno.net
Autor/ica 7.9.2016. u 09:27

UN zabrinut ponašanjem Sjeverne Koreje

Vijeće sigurnosti razmatra način da se odgovori na prijetnje S. Koreje, a Barack Obama već je osudio pokuse

Vijeće sigurnosti UN-a okupilo se u utorak iza zatvorenih vrata kako bi razmotrilo mogući odgovor Sjevernoj Koreji pošto je dan prije ispalila tri balistička projektila, a njegov čelnik Kim Jong-un traži jačanje sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

Sjeverna Koreja lansirala je u ponedjeljak tri balistička projektila srednjeg dometa, koji su pali u Japansko more, što su odmah osudili Japan, Južna Koreja i SAD.

Po dolasku na sastanak, koji su zatražili SAD i Japan, japanski i francuski ambasadori zatražili su da se Sjevernoj Koreji uputi snažna poruka.

“Sjeverna Koreja mora shvatiti da će njene provokacije samo povećati njenu izolaciju”, upozorio je prije američki predsjednik Barack Obama na margini summita ASEAN-a u Laosu i pozvao je na punu provedbu sankcija protiv Pjongjanga.

Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji bilo kakve nuklearne, ili balističke programe, no unatoč strogim sankcijama ona od toga još nije odustala.

Kim Jong-un izrazio je zadovoljstvo novim pokusima, istaknuvši da su oni pokazali da njegova vojska može izvesti “preventivni napad na svoje neprijatelje, u bilo kojem trenutku, bilo gdje”, prenijela je u utorak sjevernokorejska agencija KCNA.

Jačanje nuklearne sile

Istaknuo je također potrebu “jačanja sjevernokorejske nuklearne sile, korak po korak, u ovoj historijskoj godini”.

Po južnokorejskom Ministarstvu obrane, riječ je o projektilima Rodong dometa hiljadu kilometara, poboljšanoj verziji projektila Scud, koji mogu doseći gotovo cijeli japanski teritorij.

Od svojeg četvrtog nuklearnog pokusa u januaru, nakon kojeg je u februaru ispaljena jedna raketa, što se smatra prikrivenim balističkim pokusom, Sjeverna Koreja lansirala je nekoliko balističkih projektila.

Zadnji put to je bilo 24. augusta, kada je ispaljen projektil s podmornice, koji je letio 500-ak kilometara u smjeru Japana.

Kim je tada ocijenioda je riječ o “najvećem uspjehu” i ustvrdio da je američki kontinent u dometu sjevernokorejskog napada.

Južna Koreja zbog toga je pristala da se na njenu teritoriju postavi američki proturaketni štit THAAD.

aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 7.9.2016. u 09:27