Unutar Francuske katoličke crkve djelovalo tri hiljade pedofila od 1950. godine

tačno.net
Autor 4.10.2021. u 08:41

Unutar Francuske katoličke crkve djelovalo tri hiljade pedofila od 1950. godine

foto: AP

Šef nezavisne komisije za istraživanje seksualnog zlostavljanja djece u francuskoj katoličkoj crkvi rekao je da je oko 3.000 pedofila djelovalo u ovoj ustanovi od 1950. godine.

Nekoliko dana prije objavljivanja izvještaja, Jean-Marc Sauve je rekao da je istraga komisije otkrila između 2.900 i 3.200 svećenika pedofila ili drugih članova crkve, dodajući da je to minimalna procjena, piše Reuters.

Sauve je rekao da je izvještaj od 2.500 stranica, zasnovan na arhivi crkve, suda i policije, kao i intervjuima sa svjedocima, pokušao kvantificirati i broj počinitelja i žrtava.

“Izvještaj je također razmotrio mehanizme, posebno institucionalne i kulturne unutar crkve koji su omogućili pedofilima da ostanu, te će ponuditi 45 prijedloga”, kazao je.

Komisija, koju čine 22 pravna stručnjaka, liječnici, historičari, sociolozi i teolozi, osnovana je 2018. godine nakon što je papa Franjo donio značajnu mjeru koja obvezuje ljude koji znaju za zlostavljanje u crkvi da to prijave svojim nadređenima.

Telefonska linija uspostavljena u junu 2019. za francuske žrtve i svjedoke primila je 6.500 poziva u prvih 17 mjeseci rada, ali je navela mnoge preživjele da se zapitaju bi li francuski tužioci bili voljni i sposobni podnijeti tužbu.

Philippe Portier, sociolog u komisiji, obećao je da izvještaj nikome neće biti lak, dok je Olivier Savignac, iz udruženja žrtava Parler et Revivre, rekao da će imati efekat bombe.

Biskup Eric de Moulins-Beaufort, predsjednik Francuske biskupske konferencije, rekao je na sastanku vjernika da se boji da će izvještaj otkriti značajne i zastrašujuće brojke, a crkvene vlasti su upozorile da će objavljivanje biti surov i ozbiljan trenutak.

Ostaje nejasno, međutim, koje će točno mjere crkva poduzeti protiv prestupnika, a u mnogim slučajevima krivično gonjenje bi moglo biti malo vjerovatno jer se zlostavljanje dogodilo izvan francuskih zastara.

Prošle godine, otpušteni francuski katolički svećenik, Bernard Preynat (75) osuđen je na pet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja izviđača starih između sedam i 14 godina o kojima je brinuo u razdoblju od 1971. do 1991. godine, nakon navoda da je njegov nadređeni prikrio zlostavljanje.

Nakon što je prvi put osuđen 1991., svećeniku je onemogućeno da vodi izviđačke grupe, ali mu je kasnije dopušteno da podučava djecu i držao je nadređene položaje u župama sve dok skandal nije postao javan 2015. godine.

Kardinal Philippe Barbarin, nadbiskup Lyona, osuđen je 2019. na šest mjeseci uvjetno zbog neprijavljivanja Preynatovih zločina.

Međutim, u januaru prošle godine, apelacioni sud je ukinuo osuđujuću presudu rekavši da je Barbarin, iako je trebao obavijestiti vlasti, nije krivično odgovoran za nepostupanje. Papa Franjo je kasnije prihvatio Barbarinovu ostavku.

klix.ba

tačno.net
Autor 4.10.2021. u 08:41