Upozorenje i izazovi novih zaraza korona virusom u Pekingu

tačno.net
Autor 15.6.2020. u 11:37

Upozorenje i izazovi novih zaraza korona virusom u Pekingu

Pojava novih zaraza korona virusom u Pekingu u vreme globalnog ublažavanja mera ograničenja predstavlja upozorenje ostatku sveta o opasnosti od povratka bolesti i na mestima gde je stavljena pod kontrolu, ali i izazov za kineske geopolitičke ambicije pošto je vladajuća Komunistička partija pobedu nad COVID-19 u toj zemlji predstavljala kao dokaz nadmoći političkog sistema Kine, pišu svetski mediji.

Upozorenje svetu

Kina je u nedelju, 14. juna, prijavila 57 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je najviše od sredine aprila, navodi Asošiejtid pres (Associated Press) i ukazuje da novi slučajevi pokazuju kako se virus može vratiti dok se popuštaju mere za njegovu kontrolu.

Od novih slučaja registrovanih u nedelju, 36 je zabeleženo u Pekingu. U gradu s 20 miliona stanovnika, ukazuje AP, ove nedelje su prvi put registrovane zaraze posle 50 dana.

Kina, gde je pandemija počela u decembru, ublažila je većinu mera ograničenja pošto je vladajuća Komunistička partija u martu proglasila pobedu nad COVID-19, dodaje AP.

Pojava rekordnog broja novih zaraza u više meseci u Kini šalje ostatku sveta upozorenje o drugom talasu dok pandemija besni Južnom Amerikom i dok je broj zaraženih u svetu približava 7,8 miliona, piše Gardijan (The Guardian).

Šokantno obnavljanje domaćih infekcija je uznemirilo Kinu, koja je uglavnom obuzdala širenje bolesti strogim merama kretanja koje su kasnije kopirane širom sveta.

Novi slučajevi, kako piše britanski list, takođe nude sumoran uvid u teškoće s kojima će se suočiti svet u borbi s COVID-19 dok se evropske zemlje pripremaju za otvaranje granica na početku sezone letnjih odmora posle ohrabrujućeg pada broja novozareženih.

“Ratni mehanizmi”

Mere ograničenja uvedene su u delovima Pekinga u subotu, 13. juna u pokušaju sprečavanja širenja novih žarišta korona virusa, što, kako navodi agencija Frans pres (Agence France-Presse) ističe izazove čak i na mestima gde je zaraza stavljena pod kontrolu.

Širom sveta od COVID-9 je umrlo više od 427.000 ljudi, a zaraženo više od 7,7 miliona, dok je pandemija izazvala globalna ekonomska razaranja.

Dok mnoge zemlje dalje ublažavaju mere ograničenja iako pandemija nastavlja da se širi u drugim delovima sveta, ukazuje AFP, u Kini, gde je kriva zaraze mesecima ispred ostatka sveta, javljaju se strahovi od obnove lokalnih prenošenja virusa.

Peking je u četvrtak, 11. juna, objavio da su zabeleženi prvi slučajevi zaraze posle dva meseca, nakon čega je saopšteno da je više od 50 zaraženih povezano s kvantaškom pijacom s koje dolazi većina hrane u kineskoj prestonici.

Vlasti su naredile stanovnicima 11 obližnjih stambenih blokova da ostanu kod kuće, kao i da se masovno testiraju, dok su, dodaje AFP, uspostavile “ratne mehanizme” i angažovale stotine policajaca.

Svih 36 novih slučajeva COVID-19 koji su u Pekingu registrovani u nedelju, povezani su s velikom pijacom, povećavajući zabrinutost za rast obolelih u zemlji koja je naglo smanjila infekcije, ukazuje Rojters (Reuters).

Peking je naredio testiranje svih povezanih s pijacom Sinfadi, pošto je okrug u kojem se nalazi u “ratnom” stanju, navodi Rojters i dodaje da su u kineskoj prestonici zabranjeni turistički i sportski događaji usled strahova od novog talasa pandemije u zemlji u kojoj se novi korona virus pojavio prošle godine.

Novi slučajevi za subotu i drugih 43 prijavljenih u prethodna tri dana povezani su s pijacom na kojoj se svakog dana, prema navodima na njenom sajtu, proda više od 1.500 tona morske hrane, 18.000 tona povrća i 20.000 tona voća. Od 36 poslednja zaražena, 12 živi u stambenom bloku za radnike u Sinfadi, a skoro svi su radili ili kupovali na pijaci.

Pijaca je zatvorena u subotu pre zore i vlasti su naredile da veletržnica bude potpuno dezinfikovana. Gradski zvaničnici su, prema lokalnim medijima na koje se poziva Rojters, naložili da svi koji rade na pijaci Sinfadi ili žive u blizini budu testirani, kao i svi koji su bili u kontaktu s ljudima koji su bili na toj pijaci od 30. maja.

Takođe, kako dodaje Rojters, vlasti najmanje 10 kineskih gradova tražile su od svojih stanovnika da ne putuju u Peking i da se prijave vlastima ako su nedavno bili u prestonici.

Mere za politički centar Kine

Peking se priprema za drugu talas korona virusa pošto je kineska prestonica primorana da zatvori veliku pijacu i obližnje stambene blokove u reagovanju na nova lokalna prenošenja korona virusa, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times), ali i ukazuje na obnovu teorija u Kini da virus nije nastao u toj zemlji.

U tekstu u kineskom nacionalističkom tabloidu Globalna vremena navedeno je da je virus detektovan na daskama za sečenje uvezenog lososa na pijaci, što je, kako ukazuje britanski list, dovelo do izliva komentara na internetu koji su za nove slučajeve krivili uvezene proizvode.

Dok su mnogi trgovački centri navodno povukli losos iz prodaje, navodi povezeni s uvezenim lososom pomogli su raspaljivanju teorije da korona virus nije nastao u Kini i da su ga doneli stranci, navodi Fajnenšl tajms, dodajući da su kineske diplomate ranije iznosile ideju da je vojska SAD možda podmetnula korona virus u Vuhanu prošle godine.

U ranima danima pandemije, Peking je uspeo da zadrži ukupan broj zaraza ispod 600, pošto su gradske vlasti u domu političkog rukovodstva Kine uvele stroga ograničenja za ulazak u grad s obaveznim karantinima u vladinim objektima, a većina međunarodnih letova preusmerena je na obližnje gradove da se smanji rizik od uvoza zaraženih u kineski politički centar.

Kina je usvojila “nultu toleranciju” za nove slučaje korona virusa, ističe Fajnenšl tajms. Oblasti s novim zarazama brzo bi bile zatvorene, često s milionima ljudi kojima je onemogućen izlazak.

Poslednjih meseci strategija kineske vlade je bila da se potpuno izoluje svako mesto ili grad gde se pojave novi slučajevi korona virusa, ukazuje BBC.

To je izgleda funkcionisalo, ali, objašnjava britanski servis, zatvaranje celog Pekinga, u vreme kada deluje da je korona virus stavljen pod kontrolu, nije nešto što kineska vlada želi da uradi na brzinu.

Kineski zvaničnici nisu sigurni kako je pijaca Sinfadi, preko koje se snabdeva 80 odsto mesa i povrća u Pekingu, postala izvor novog širenja, ukazuje BBC, dodajući da su, sa strahovima od drugog talasa virusa u prestonici, stotine vojnih policajaca ušle u sada zatvorenu pijacu, dok su obližnje saobraćajne linije i škole zatvorene.

Visoki ulozi

Ulozi su visoki i za Peking i za Kinu, ističe Njujork tajms (The New York Times) uz ocenu da bi obnova zaraze u Pekingu mogla da podrije ne samo javno zdravlje u Kini, već i njene geopolitičke ambicije.

Korona virus se prvo pojavio u Kini, ali dok je pandemije pustošila ostatak sveta, kineske vlasti su, kako ističe američki list, upadljivo isticale svoj očigledan uspeh u kontroli širenja virusa kao dokaz superiornosti kineskog političkog sistema kontrole s vrha.

Vlasti su preduzele agresivne mere za sprečavanje drugog talasa, uključujući testiranje skoro 11 miliona stanovnika Vuhana, ukazuje Njujork tajms i dodaje da vlasti izgleda posebno paze na širenje u prestonici.

Kineske mokre pijace – na kojima se prodaje sveže meso, morska hrane i druga roba – došli su pod lupu prošlih meseci, pošto su mnogi od prvih slučaja u Vuhanu povezani s pijacom morske hrane koja je od tada zatvorena, mada, kako ističe američki list, epidemiolozi nisu došli do konsenzusa da li je ta pijaca izvor novog korona virusa.

RSE

tačno.net
Autor 15.6.2020. u 11:37