Uprkos velikom predizbornom obećanju Biden dozvolio bušenje nafte i plina na državnom zemljištu

N.V.
Autor 16.4.2022. u 09:39

Uprkos velikom predizbornom obećanju Biden dozvolio bušenje nafte i plina na državnom zemljištu

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Administracija Joea Bidena je jučer saopćila da nastavlja planove istraživanja i eksploatacije nafte i plina na državnom zemljištu, uprkos tome što je u predizbornoj utrci ovaj demokratski predsjednik govorio drugačije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD-a objavilo je da će otprilike 144 hiljade hektara zemljišta u vlasništvu savezne vlade biti na raspolaganju za bušenje nafte i plina kroz zakup u devet saveznih država.

Kompanije koje to budu radile će pak morati davati saveznoj vladi 18,75 posto prihoda od nafte i plina sa zakupljenog zemljišta, što je porast u odnosu na 12,5 posto koliko su do sada trebali plaćati.

On je tokom predsjedničke kampanje obećao zaustaviti bušenje na zemlji SAD-a te je obećao zaustaviti aukcije za bušenje nafte, što su na sudu pokušale osporiti republikanske savezne države.

Ovo je prvi put u mandatu predsjednika Bidena da savezna vlada ponudi u zakup zemlju za eksploataciju nafte i plina. Zbog ovakvog poteza reagovale su grupe za zaštitu okoliša, dok je naftna industrija ocijenila da je “potez u pravom smjeru”.

klix.ba

N.V.
Autor 16.4.2022. u 09:39