Uragan Michael odnio prvu žrtvu, bez struje stotine hiljada ljudi

tačno.net
Autor 11.10.2018. u 09:20

Uragan Michael odnio prvu žrtvu, bez struje stotine hiljada ljudi

Foto: EPA

Prva žrtva uragana je muškarac na kojeg je palo drvo koje je propalo kroz krov njegove kuće na Floridi.

Uragan Michael odnio je prvu žrtvu na Floridi, dok je više od 400.000 privatnih domova i poslovnih prostora u saveznim američkim državama Florida, Georgia i Alabama ostalo bez struje, nakon što je ta oluja pogodila sjeverozapadno kopno Floride Panhandle.

Prva Michaelova žrtva je muškarac na kojeg je palo drvo koje je propalo kroz krov njegove kuće na Floridi, potvrdila je glasnogovornica šerifa okruga Gadsen te savezne američke države, a prenosi agencija Reuters.

Kompanija Duke Energy Corp saopćila je da bi Michael mogao izazvati prekid opskrbe za između 100.000 i 200.000 njenih klijenata na Floridi, procjenjujući da bi obnova infrastrukture mogla potrajati i duže od sedam dana.

Najžešća oluja koja je pogodila Floridu u više od 80 godina, Michael je, prelazeći centralnu Georgiju, oslabio na tropsku oluju, saopćio je u četvrtak američki Nacionalni centar za uragane.

Vjetrovi do 249 kilometara na sat

Trenutno lociran na oko 45 kilometara južno-jugozapadno od Macona u Georgiji, s vjetrovima maksimalne brzine 115 kilometara na sat, Michael bi do petka trebao postati posttropska ciklona.

Michael je pogodio američko kopno u srijedu ranije poslije podne nedaleko Mexico Beacha, 32 kilometra jugoistočno od Panama Cityja, u regiji Panhandle na Floridi, s vjetrovima brzine i do 249 kilometara na sat.

Oluja koja je iznenadila naglim jačanjem nakon što je krenula prema sjeveru preko Meksičkog zaljeva, uzrokovala je odron tla u gradu Mexico Beach kao uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj tabeli od pet stepeni.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 11.10.2018. u 09:20