Urugvajci u nedjelju biraju nasljednika “najsiromašnijeg predsjednika na svijetu”

tačno.net
Autor 29.11.2014. u 10:58

Urugvajci u nedjelju biraju nasljednika “najsiromašnijeg predsjednika na svijetu”

Ispitivanja javnog mnijenja predviđaju da će se urugvajski predsjednički kandidat i bivši predsjednik Tabare Vazquez u nedjelju, u drugom krugu predsjedničkih izbora, nakon četiri godine stanke ponovno vratiti na dužnost predsjednika države.

Po agenciji Equipos Consultores, Vazquez, kandidat vladajuće lijeve koalicije Široka fronta, osvojit će oko 54,5 posto glasova, a njegov protukandidat Louis Lacalle iz konzervativne Narodne fronte oko 40 posto.

U prvom krugu prije mjesec dana Vazquez je osvojio 47,8, a Lacalle 31,9 posto.

Stručnjaci smatraju da Vazquez vodi u anketama ponajviše zbog percepcije birača da zemlja prolazi kroz dobro ekonomsko razdoblje, ovogodišnji rast je 4,4 posto, i zbog popularnosti aktualnog ljevičarskog predsjednika Josea Mujice.

“Tabare Vazquez će biti izabran za predsjednika, pobijedit će s velikom razlikom, i čak bi mogao nadmašiti broj Mujicinih glasova prije pet godina”, rekao je analitičar Ignacio Zuasnabar. Mujica je tada u drugom krugu pobijedio s 54,6 posto glasova.

Ekonomske i društvene reforme

Petogodišnji mandat Jose Mujice bio je obilježen ekonomskim i društvenim reformama. On će nasljedniku ostaviti zemlju u mnogo boljem ekonomskom stanju nego što je bila 2009., s manje siromašnih i manje beskućnika.

Najliberalnija država u regiji Urugvaj je bio prvi koji je ozakonio pobačaj (2012)., prvi je ozakonio istospolni brak i prvi je ozakonio uzgoj kanabisa (2013). Pušenje marihuane legalno je od 1998., no vlada predsjednika Mujice dopustila je i uzgoj i distribuciju marihuane kako bi trgovinu tom drogom istrgnula iz ruku kriminalnih klanova te sama ubirala poreze od konzumacije.

Prema zakonu svako kućanstvo može uzgojiti šest biljaka, a registrirani konzumenti droge mogu u ljekarnama kupiti do 40 grama po osobi na mjesec. No u provedbi zakona vlada je kasnila i moguće je da će novi predsjednik, čak i ako to bude Vazquez, biti manje liberalan od Mujice.

Ženske kvote

Urugvaj je i prva zemlja u Južnoj Americi koja je uvela ženske kvote kako bi osigurala najmanje trećinu žena na svim razinama vlade. Zakon je donesen 2009. u pokušaju da se osigura rodna ravnopravnost u političkom odlučivanju. Prema zakonu, koji će se prvi put testirati na izborima u nedjelju te na lokalnim izborima 2015., žene bi trebale činiti najmanje 33 posto saziva u oba doma parlamenta. Zakon potiče stranke da imena ženskih kandidata stave na sam vrh, a ne na dno lista. U praksi se to baš i ne provodi i samo su dvije liste predvođene ženama.

Urugvajski predsjednik po ustavu nema ograničen broj mandata, ali oni ne mogu biti uzastopni. Vazquez je bio predsjednik od 2005. do 2010. i napustio je ured s rekordnom popularnošću od 80 posto.

Vazquez, pobijedi li, neće bitno mijenjati Mujicinu politiku. Njegove će glavne brige biti borba s kriminalom i obrazovanje. Iako je Urugvaj jedna od najsigurnijih zemalja u regiji, pljački je pet puta više nego prije dvadeset godina, a ubojstva su porasla za 80 posto. Mujica je taj problem pokušao riješiti reformom policije i legalizacijom prodaje marihuane kako bi oslabio bande krijumčara, ali dosad stopa kriminala nije pala.

Urugvajce zabrinjavaju i njihove škole U 2012. njihova je zemlja bila 56. od 65 u standardiziranim testovima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u čitanju, matematici i fizici.

Mujica donira veći dio plaće

77-godišnji Mujica najveći dio svoje plaće daje u dobrotvorne svrhe. Od mjesečne plaće od 12,500 dolara, Mujica za sebe zadržava samo 1250 dolara. Ostatak novca prebacuje na račun organizacije koja podupire mala poduzeća i nevladine organizacije koje rade na izgradnji stambenih objekata za siromašne.

Sa suprugom živi na farmi u Montevideu, a vozi staru Volkswagenovu “bubu”. Mujicu su zato prozvali “najsiromašniji predsjednikom na svijetu”.

index.hr

tačno.net
Autor 29.11.2014. u 10:58