Ustavni sud: Neustavno sazivanje referenduma u Kataloniji

tačno.net
Autor 26.3.2014. u 08:37

Ustavni sud: Neustavno sazivanje referenduma u Kataloniji

Ustavni sud Španije proglasio je nezakonitim sazivanje referenduma o samoopredjeljenju u Kataloniji, koje je prethodno odbacila i španska vlada, zadavši tako udarac katalonskim vlastima koje su planirale izjašnjavanje za novembar, prenose agencije.

“O okviru Ustava, jedna autonomna zajednica ne može, jednostrano, da sazove referendum o samoopredjeljivanju radi odlučivanja o svom statusu u Španiji”, naveo je sud u odluci kojom se djelimično poništava izjava o suverenitetu izglasana u katalonskom parlamentu u januaru 2013. godine.

Sud je proglasio “ništavnim i neustavnim” princip prema kojem “narod Katalonije iz legitimnih demokratskih razloga ima karakter političkog subjekta i suverenu nadležnost”.

Katalonske vlasti namjeravale su da održe referendum o samoopredjeljenju te oblasti 9. novembra. Pitanje na referendum trebalo je da bude “Da li želite da Katalonija bude država?” i ako je odgovor “da” – “Da li želite da ta država bude nezavisna?”.

Španska vlada ponavlja da bi referendum bio nezakonit i da se neće održati. U parlamentu će se o ovoj temi voditi rasprava 8. aprila.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 26.3.2014. u 08:37