Uvjeti koje postavlja Most: Otpustiti stranačke uhljebe i smanjiti administraciju

tačno.net
Autor 10.11.2015. u 10:47

Uvjeti koje postavlja Most: Otpustiti stranačke uhljebe i smanjiti administraciju

Ako Zoran Milanović želi osvojiti još jedan mandat na mjestu predsjednika Vlade, a Tomislav Karamarko postati 13. hrvatski premijer morat će u iduće četiri godine srezati broj županija za više od pola te ukidati i spajati općine.

Uz to će morati smanjiti broj lokalnih dužnosnika, prestati zapošljavati po političkoj liniji, direktore javnih preduzeća birati na javnim konkursima, vremenom sve kredite prevoriti u kunske, porezno rasteretiti poduzetništvo, ukinuti sve parafiskalne namete, drugi penzijski stup pretvoriti u dobrovoljni, prodati nefunkcionalnu državnu imovinu, u navodnjavanje uložiti 18 milijardi kuna, povećati neoporezivi dio dohotka, a prirodne resurse poput šuma, voda, energetike, moći će prodati samo ako se s time slože građani na referendumu.

Sve su ovo uvjeti koje postavlja koalicija Most bez koje ni SDP i HDZ ne mogu formirati vladu.

Most će se u pregovorima, koji bi trebali početi u srijedu, fokusirati na uvjete vezane za reforme državne i lokalne (samo)uprave te reforme poreznog sistema. Jutarnji list saznaje da su zainteresirani za tri ministarstva koja pokrivaju ta reformska područja – uprave, pravosuđa i finansija.

Božo Petrov, jedan od lidera Mosta, je u intervjuima sinoć naveo i prvu reformu za koju kaže da se može provesti odmah.

“Prva učinkovita reforma je u javnoj upravi. To je definiranje kriterija za zapošljavanje, uvođenje profesionalnog menadžmenta kakav je nedavno predložila saborska zastupnica Dalić. To znači definiranje plaća po učinkovitosti, mogućnost koju danas nemate. Može se napraviti i prekvalifikacija dijela ljudi. Država ima puno zaposlenih u javnom sektoru koji nisu potrebni, tako da će biti otkaza, ali to se prvenstveno odnosni na političke uhljebe”.

klix.ba

tačno.net
Autor 10.11.2015. u 10:47