Uzajamne optužbe SAD-a i Kine za ‘maltretiranje zemalja’

tačno.net
Autor/ica 25.8.2021. u 09:26

Uzajamne optužbe SAD-a i Kine za ‘maltretiranje zemalja’

foto: Bloomberg

Američka potpredsjednica Kamala Harris ponovo je u srijedu (25. avgust) optužila Kinu za maltretiranje susjeda u Jugoistočnoj Aziji, što je drugi put u prethodna dva dana da je napala Peking tokom regionalne posjete čiji je cilj suprotstavljanje uticaju Kine.

Kineski mediji prethodno su optužili Harris za pokušaj izazivanja nesuglasica između Kine i zemalja Jugoistočne Azije komentarima koje je izrekla u Singapuru.

Ona je u utorak (24. avgust) rekla da Peking zastrašuje države povodom nezakonitog polaganja prava na Južnokinesko more.

Harris je u srijedu rekla u Hanoju da postoji potreba da se poveća pritisak na Peking povodom situacije u toj oblasti.

“Potrebno je da pronađemo načine da izvršimo pritisak na Peking da poštuje Konvenciju UN-a o Zakonu na moru i da se usprotivimo njegovom maltretiranju i prekomjernim zahtjevima na moru”, rekla je Harris na sastanku sa vijetnamskim predsjednikom Ngujenom Suanom Pukom.

Šest zemalja – Kina, Vijetnam, Bruneji, Malezija, Filipini i Tajvan – polažu pravo na dijelove Južnokineskog mora, kuda prolaze vitalne pomorske linije i koji je bogat resursima.

Kina je uspostavila vojne položaje na vještačkim ostrvima u Južnokineskom moru i protivi se prolasku stranih ratnih brodova kroz, prema tvrdnjama Pekinga, kineske suverene vode.

RSE

tačno.net
Autor/ica 25.8.2021. u 09:26