Uzbuna: dečji cunami

Autor 12.8.2011. u 01:12

Uzbuna: dečji cunami

 

Gradonačelnik Filadelfije Majkl Nater naredio je da se od petka 12. avgusta uveče uvede policijski čas za made. Svima mlađim od 13 godina zabranjeno je da budu u centru grada posle 22 sata, a onima od 18 godina, posle ponoći. Onaj ko prekrši policijski čas, biće odveden u policijsku stanicu i kažnjen sa 300 dolara, a «povratnike» čeka kazna od 500 dolara. Do početka nove školske godine broj policajaca koji će patrolirati u centru Filadelfije će biti povećan.

Gradonačelnik Filadelfije opomenuo je roditelje koji ne uspevaju da zadrže decu kod kuće mogu da se suoče s optužbama za zapuštanje dece. Striktniji režim policijskog časa biće petkom i subotom u istorijskom centru Filadelfije gde će mlađima od 18 godina zabranjeno da budu posle 21 sat.

Mere su uvedene da bi se predupredilo nasilno delovanje takozvanih flash mobs-a, koje neki nazivaju i «letećim bandama», a neki «dečji cunami» – grupa mladih organizovanih preko socijalnih mreža koje se sastaju iznenada na javnim mestima i izvode neobične, ponekad naizgled besmislene performanse, kao na primer masovna vožnja metrom bez pantalona, ples na vlastitu muziku, ples na plaži, tuča jastucima na javnim mestima u više gradova u isto vreme, najčešće radi zabave, uz poruke kao što su «učini život lepšim bar na pet minuta» ili «unapredi sve!». Nakon performansa brzo bi se razišli. Jedna grupa je naprimer upala u hotel Hajat i petnaest minuta aplaudirala.

 

Flash mobs-i su se prvi put pojavili 2003. na Menhetnu kao akteri bezopasnih uličnih performansi, ali prema izveštajima više američkih listova poslednjih godina postaju zločestiji – na primer ulazili bi masovno u neki restoran i primorali vlasnike da ih izbaciju i tako rasterivali goste. Ili bi primenjivali formulu «nokautiraj kralja», što znači udariti bez razloga slučajnog prolaznika. Učestale su masovne provale na koncerte, ili neko slično «preskakanje ograda», što je zabeleženo u Čikagu.

U Filadelfiji takve grupe su poslednjih nedelja povredile nekoliko građana. Među uhapšenima je i jedan jedanaestogodišnjak. List Washington post piše da je 23. juna nekoliko desetina mladih došlo metroom u jedan tržni centar izvan Filadelfije i pokupilo snikerse, čarape i ručne satove. Cena ukradene robe nije bila impresivno velika, ali je na trgovce i prolaznike ostavilo utisak to što je njihova operacija trajala pet minuta i bilo ih je nemoguće zaustaviti. “Dobra stvar je da nije bilo oružja i da niko nije pokušao da ih zaustavi” izjavio je lokalni šef policije Majkl Čitvud. Policijsku patrolu koja je pokušala da ih zaustavi oni su jednostavno okružili. Trgovačka komora je objavila preporuke koje korake radnje treba da preduzmu da bi predupredila tu vrstu pljačke. Ima predloga da flash mobs-i budu kriminalizovani.

Jedan fenomen omladinske supkulture flash mobs, na koji se u početku gledalo sa simpatijama, postao je sumnjiv.

Napadi grupa dečjeg cunamija na trgovce i prolaznike zabeleženi su u Čikagu, Medisonu, Milvokoju, Njujorku i Los Anđelesu. Prema listu New American neki od tih incidenata imali su rasni karakter.

Odluka gradonačelnika Filadelfije je verovatno odgovor na nedavne provokativne akcije flash mobs-a u tamošnjoj baptističkoj crkvi, a možda i deo uzbune koja nastaje u velikim gradovima nakon eksplozije nasilja mladih u Londonu. Nemačka policija preduzima preventivne mere protiv eventualnog širenja epidemije londonskih pogroma u velikim gradovima kao što su Berlin ili Hamburg. Prema nekim vestima i Evropol ozbiljno razmatra mogućnost da se tako nešto desi u velikim evropskim gradovima i razmišlja o nekoj vrsti koordinacije nacionalnih policija.

Vreme


Autor 12.8.2011. u 01:12