Val rasističkih napada u Britaniji nakon Brexita

tačno.net
Autor 27.6.2016. u 08:35

Val rasističkih napada u Britaniji nakon Brexita

Veliki broj incidenata prijavljen, a društvene mreže su preplavljene objavama o ksenofobnim pojavama.

Poslije referenduma o izlasku iz Evropske unije u Britaniji je prijavljen val rasistički motiviranih incidenata, objavio je Washington Post.

Veliki broj incidenata prijavljen je britanskoj policiji, a i društvene mreže su preplavljene objavama o ksenofobnim pojavama.

Njihov sadržaj predstavlja tužan pogled na to kako je izlazak Britanije iz EU-a možda ohrabrio one koji su skloni ekstremnom rasizmu, piše list.

Policija u zapadnom dijelu Londona istražuje, kako su naveli, rasistički motiviran slučaj napada na Društveno i kulturno udruženje Poljaka.

Na zgradi tog udruženja je ispisan grafit: “Idite kući”. Washington Post napominje da Poljaci čine najveću populaciju onih koji su rođeni van Britanije.

Provokacije tabloida

U Cambridgeshireu su navodno dijeljeni leci sa porukom “Napustite EU/Nema više poljskih štetočina”, napisanom i na engleskom i na poljskom, navodi Tanjug.

Oni koji su se zalagali za Brexit bili su jasni u uvjeravanju da novi imigracijski zakoni neće utjecati na građane EU-a koji već žive u Britaniji, ali uprkos tome mnogi imigranti nisu sigurni u svoju budućnost, piše američki list.

List dodaje da se ni popularni britanski tabloidi nisu potrudili da smire osjećanja javnosti oko imigracije, često pribjegavajući rasnim provokacijama.

Poruka većine napada od petka je izgleda veoma jednostavna – da “pobjednici referenduma trebaju objaviti repatrijaciju svih koji nisu bijele rase ni anglosaksonskog porekla u Ujedinjenom Kraljevstvu”, uprkos tome što je zvanična kampanja Brexita pozivala da se to izbjegne, zaključuje Washington Post.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 27.6.2016. u 08:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija