Vanredna sjednica Parlamenta Ukrajine zbog eskalacije sukoba

tačno.net
Autor 6.5.2014. u 14:00

Vanredna sjednica Parlamenta Ukrajine zbog eskalacije sukoba

Borbe na istoku Ukrajine se nastavljaju. Kijev je poslao elitnu jedinicu Nacionalne garde u Odesu kako bi se spriječili mogući novi sukobi u tom crnomorskom gradu. Parlament u Kijevu je na izvanrednoj sjednici zbog eskalacije sukoba u zemlji. Moskva najavljuje da će ojačati svoju crnomorsku flotu novim podmornicama i brodovima.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov izjavio je da je 30 proruskih separatista ubijeno tokom antiterostičke opracije u blizini Slavjanska. On je potvrdio i da na ukrajinskoj strani ima žrtava. Obilazeći jedinice novinarima je rekao: „Protiv nas se vodi rat, na našoj teritoriji“. Dodao je da su ukrajinskim snagama svezane ruke zbog civila jer ukrajinska vojska ne može pucati po svojim građanima, a da separatisti koriste civile kao živi štit.
Ukrajinska vlada optužuje Rusiju da potiče ekslaciju sukoba na istoku zemlje.

Moskva odgovara da istoku Ukrajine prijeti humanitarna kriza i da je Kijev odgovoran za nastalu situaciju.

Međunarodna zajednica i dalje je u potrazi za djelotvornim odgovorom na ukrajinsku krizu. Washington izražava „izuzetnu zabrinutost“, a ministri vanjskih poslova EU u Beču održavaju poseban sastanak o Ukrajini kojemu prisustvuju i ukrajinski i ruski ministri Andrej Deščica i Sergej Lavrov.

Britanski i šef diplomacije William Hague je uoči sastanka izjavio da Rusija pokušava onemogućiti predsjedničke izbore u Ukrajini koji su zakazani za 25. maj.

Ukrajinski ministar Andrej Deščica je izjavio da očekuje snažnu podršku Vijeća Evrope za predsjedničke izbore.

Francuski šef države Francosie Hollande u intervjuu za francuski radio upozorava:

„Jedini cilj koji moramo imati je da se predsjednički izbori u Ukrajini održe 25. maja. Ako se ne održe, postoji opasnost od kaosa i građanskog rata“.

Istodobno, ukrajinski parlament je na izvanrednoj sjednici. Mediji javljaju da će šefovi sigurnosnih službi informirati poslanike o sve ozbiljnoj situaciji na istoku zemlje gdje proruske snage i dalje kontroliraju pojedine državne institucije.

U međuvremenu, ukrajinska vlada je otpustila guvernera Odese, i u tu crnomorsku luku uputila elitnu jedinicu Nacionalne garde kako bi se spriječilo moguće ponavljanje tragedije od 2. maja kada je poginulo 46 ljudi.

Zbog eskalacije sukoba zatvoren je aerodrom u Donjecku. Na web stranici te zračne luke stoji kako su međunarodni letovi suspendirani po naredjenju vlade. No, iz Kijeva nema informacija o zatvaranju aerodroma.

Moskva je dobila zahtjev moldavskog Ministarstva vanjskih poslova da im se pojasni kako će to ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin sudjelovati na obilježavanju Dana pobjede 9. maja u Prinjedstrovlju.

Rogozin, koji je posebni izaslanik ruskog predsjednika za Pridnjestrovlje, izjavio je kako je prihvatio poziv da prisustvuje vojnoj paradi, koja će se održati u Tiraspolu, „ali, nažalost ne i u Kijevu“.

RSE

tačno.net
Autor 6.5.2014. u 14:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija