Vanredno stanje: Više od 500 uhapšenih u Kašmiru

Agencije
Autor/ica 8.8.2019. u 12:11

Vanredno stanje: Više od 500 uhapšenih u Kašmiru

Foto: EPA 

Očekuje se da će se premijer Indije obratiti naciji povodom situacije u Kašmiru, gdje je proglašeno vanredno stanje.

Indijske snage sigurnosti uhitile su više od 500 osoba kako bi se spriječilo izbijanje nasilja u Kašmiru, nakon odluke o ukidanju specijalnog statusa te oblasti, prenosi Beta.

Očekuje se da će se premijer Indije Narendra Modi tijekom četvrtka obratiti naciji povodom situacije u Kašmiru, gdje je proglašeno izvanredno stanje.

Svi internetski i telefonski servisi su blokirani, a uveden je i policijski sat.

Lokalni mediji su izvestili da je sinoć došlo do razmjene vatre indijskih i pakistanskih vojnika u indijskom Kašmiru.

Jedan prosvjednik poginuo je u srijedu dok ga je policija progonila u indijskom dijelu Kašmira, regije kojoj je New Delhi ovog tjedna ukinuo autonomiju.

To je prva objavljena smrt tijekom napetog tjedna nezadovoljstva stanovništva otkako je hinduistička nacionalistička Vlada Narendre Modija u ponedjeljak predsjedničkom uredbom opozvala ustavnu autonomiju Jammua i Kashmira, na sjeveru Indije.

Radi se o području u vezi kojeg se već dugo spore Indija i Pakistan.

Pakistan prekida diplomatske i trgovinske odnose

Šef pakistanske diplomacije Shah Mehmood Qureshi odbacio je odluku indijske Vlade o ukidanju ustavne autonomije Kašmira, ocjenjujući da to predstavlja kršenje rezolucije UN-a.

Pakistanski premijer Imran Khan pozvao je na međunarodnu intervenciju te rekao da bi ta odluka mogla dovesti do regionalnog rata.

Pakistan je objavio da prekida diplomatske odnose s Indijom u znak prosvjeda zbog ukidanja autonomije Kašmiru, prenijele su ranije agencije.

Osim toga, Pakistan će prekinuti i trgovinske odnose s Indijom.

Parlament Indije usvojio je u utorak odluku o reorganizaciji i novoj klasifikaciji države Jammu i Kašmir, čime će vlada u New Delhiju imati veću vlast nad regijom s većinski muslimanskim stanovništvom.

Zakon, koji je usvojio Donji dom indijskog parlamenta, promijenit će administrativni status Jammua i Kašmira iz države u saveznu teritoriju.

Kašmir je odavno kamen spoticanja između Indije i Pakistana, s obzirom na to da obje zemlje polažu pravo na taj teritorij.

Kašmir je na tromeđi Indije, Pakistana i Kine, a svaka od te tri države ima kontrolu nad dijelom te regije.

Potez Indije naišao je i na osudu Pekinga.

Kriza u Kašmiru datira još iz 1947, kad je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Dominantno muslimanska pokrajina

Muslimani čine 90 posto stanovništva Kašmira, koje je po povlačenju Britanaca tražilo da se ta regija pripoji Pakistanu.

Tadašnji knez ipak je odlučio pripojiti regiju Indiji.

Indija kontrolira 45 posto Kašmira, Pakistan 35, a Kina 20 posto.

Indijski dio je nazvan Jammu i Kašmir te je danas jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je dijelu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dvije autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nizom rezolucija predviđa da se status Kašmira riješi voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira.

Takav scenarij zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor/ica 8.8.2019. u 12:11