Vatikan u 10 godina razriješio 848 svećenika zbog seksualnog zlostavljanja djece, a 2572 samo sankcionirano

tačno.net
Autor 7.5.2014. u 08:11

Vatikan u 10 godina razriješio 848 svećenika zbog seksualnog zlostavljanja djece, a  2572 samo sankcionirano

PREDSTAVNIK Crkve u Genevi pred Ujedinjenim je narodima otkrio kako je Vatikan u posljednjih deset godina razriješio čak 848 svećenika zbog seksualnog zlostavljanja djece, dok ih je 2572 samo sankcionirano! Kako navode strane agencije pozivajući se na objašnjenje Tomasija, sankcioniranima je kazna doživotna pokora, molitva ili neka druga manja kazna koja se često koristi kada je optuženi svećenik vrlo star ili nemoćan te preseljenje negdje gdje nema djece.

Nadbiskup Silvano Tomasi otkrio je i kako su od 2004. godine zabilježili više od 3400 slučajeva zlostavljanja, a samo u 2013. godini dokazali su 401 zlostavljanje djece od strane svećenika.

Tomasi je ustvrdio i kako se ne smiju vraćati u prošlost te na neke komentare da seljenjem svećenika oni zapravo izbjegavaju i istragu i kaznu, kazao kako se to prakticiralo puno godina ranije.

Dodao je i kako je Crkva potrošila 260 milijuna dolara u posljednjih desetak godina na provjere prošlosti svećenika. Od 1950. godine Crkva je isplatila oko 2,5 milijarde dolara žrtvama, a oko 125 milijuna je dala za terapije i druge troškove vezane za istrage i sudske postupke.

Podsjetimo, u siječnju je UN-ov odbor za prava djeteta optužio Vatikan da podržava nekažnjavanje među svećenicima sklonim zlostavljanju. Predstavnici Vatikana također se protive da silovanje i zlostavljanje djece padne pod UN-ovu konvenciju o sprečavanju mučenja. Što se tiče isprike da nema nadležnost izvan Vatikana UN-ovi stručnjaci napominju da se radi o načinu izbjegavanja kritike pretjerano legalističkim argumentima. Očekuje se da će 23. svibnja Odbor dati svoje mišljenje.

Index.hr

tačno.net
Autor 7.5.2014. u 08:11