Vazdušni udari vojske na Sinaju nakon terorističkog napada

RSE
Autor 24.11.2017. u 18:20

Vazdušni udari vojske na Sinaju nakon terorističkog napada

Foto: AFP

Egipatska vojska je počela vazdušne napade na područje severnog Sinaja, gde se dogodio napad u džamiji u kojem je ubijeno 235 ljudi, rekli su očevici i službe bezbednosti.

Napadi su koncentrisani u nekoliko planinskih područja oko džamije Al Raudah, u kojima se kriju militanti, prenosi Rojters.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi osudio je napad, označivši ga “zločinačkim i kukavičkim” i iizrazio saučešće žrtvama i njihovim porodicama.

U obraćanju emitovanom na televiziji, Sisi je upozorio da napad “neće proći nekažnjen” i da će Egipat istrajati u svom ratu protiv terorizma.

Ocenio je da patnje žrtava nisu bile uzalud i dodao da će samo doprineti insistiranju na borbi protiv terorizma, preneo je Asošiejted pres.

“Oružane snage i policija osvetiće naše mučenike i doneti bezbednost i stabilnost silom uskoro”, najavio je egipatski lider zapretivši da će “brutalnom snagom” odgovoriti na napad.

Egipatski zvaničnci saopštili su da su napadači iz četiri vozila aktivirali eksploziv i pucali na vernike za vreme tradicionalih molitvi petkom, ubivši najmanje 235 i ranivši najmanje 109, prema najnovijem bilansu koji je prenela agencija Frans pres.

Očevici su rekli za egipatske medije da se napad u gradu Bir al Abedu, 40 kilometara od El Ariša, dogodio za vreme molitve, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

“Oni su pucali na ljude koji su izlazili iz džamije, čak i na ambulantna kola”, rekao je jedan stanovnik Rojtersu.

TV Arabija javlja da je među vernicima u džamiji bilo i sufija, sledbenika mistične struje islama, koje ekstremisti, poput “Islamske države”, smatraju jereticima jer poštuju svece i džamije, što je za islamiste jednako idolpoklonstvu.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi, bivši komandant armije, koji sebe predstavlja kao branu protiv ekstremista, sazvao je hitan sastanak sa najvišim zvaničnicima bezbednosnih službi.

Egipatska vlada je proglasila trodnevnu žalost zbog ove tragedije.

Vlasti u Egiptu se od 2013. godine bore protiv džihadista na severnom poluostrvu, otkako je smenjen bivši predsednik Egipta Muhamed Morsi.

Militanti u Sinaju su od 2014. godine povezani sa “Islamskom državom” i preuzeli su odgovornost za brojne napade koji su izvršeni od tada uklučujući i na plemena na Sinaju koja tretiraju kao izdajnike zbog saradnje sa vojskom i policijom.

U julu ove godine, poginulo je najmanje 23 vojnika u samoubilačkim napadima automobilima bombom na dva vojna puncta na Sinaju, za šta je odgovornost preuzela “Islamska država”.

Militantni nastoje da prošire svoje akcije izvan uglavnom neplodnog Sinajskog poluostrva u veoma naseljeni kontinentalni deo, napadajući crkve i hodočasnike hrišćana Kopta.

Tako je u maju poginulo 29 lica u napadu na grupu Kopta koji su putovali u manastir na jugu Egipta.

Kairski međunarodni aerodrom pojačao je bezbednost nakon napada, navodi AP.

To je prvi veliki napad napad na džamiju, a broj žrtava nadmašuje, čak i one iz ranijih napada pobunjenika 1990-tih godina.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije desetina tela ubijenih u čaršave na podu džamije, dok se se mnoštvo rođaka okupljalo pred bolnicima.

Među žrtvama su i radnici obližnje fabrike soli koji su došli da se mole u džamiji. Ona može da primi oko 300 vernika.

Egipatska novinska agencija je u više navrata obnavljala bilans krvoprolića.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor 24.11.2017. u 18:20