Večeras vanredni sastanak čelnika EU-a zbog ruskog napada na Ukrajinu

AJB
Autor 24.2.2022. u 09:08

Večeras vanredni sastanak čelnika EU-a zbog ruskog napada na Ukrajinu

Foto: John Thys/AFP Pool/AP/dpa

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel najoštrije su u četvrtak osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu te najavili nove sankcije protiv Ruske Federacije.

“Najoštrije moguće osuđujemo rusku vojnu agresiju bez presedana na Ukrajinu. Neisprovociranim i neopravdanim vojnim akcijama Rusija grubo krši međunarodno pravo i potkopava evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost”, kaže se u zajedničkoj izjavi von der Leyen i Michela.

Ruske snage ispalile su u četvrtak projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njezine južne obale, objavili su ukrajinski dužnosnici i mediji, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je nazvao, specijalnu vojnu operaciju na istoku.

Michel i von der Leyen pozivaju Rusiju da odmah obustavi napade, povuče svoje snage iz Ukrajine i u potpunosti poštuje njen teritorijalni integritet, suverenost i neovisnost.

Michel je za večeras sazvao vanredni samit čelnika EU-a na kojem će raspravljati o sigurnosnoj krizi i daljnjim sankcijama protiv Rusije, “koje će imati velike i teške posljedice po Rusiju zbog njezinih poteza”, a koje će uvesti u tijesnoj koordinaciji sa svojim transatlantskim partnerima.

Predsjednica Komisije von der Leyen predstavit će novi paket sankcija koji se dovršava i koji će Vijeće EU-a brzo usvojiti, kaže se u izjavi.

“Koordiniramo naš odgovor s našim međunarodnim partnerima, uključujući NATO i G7, čiji će se lideri danas sastati”, ističu Michel i von der Leyen.

Čelnici evropskih institucija izražavaju čvrstu solidarnost s Ukrajinom i njezinim narodom i ističu da su spremni pružiti daljnju politiku, financijsku i humanitarnu pomoć.

AJB

AJB
Autor 24.2.2022. u 09:08