Velesilama nije u interesu da se uništi Islamska država

tačno.net
Autor 13.10.2015. u 16:10

Velesilama nije u interesu da se uništi Islamska država

Piše: Jan Kužvart – arabista, ihned.cz

Uredio: Ešref Zaimbegović

SAD prema riječima predsjednika Baraka Obame nastoji “oslabiti i na koncu uništiti” tzv. Islamsku državu (ISIL). Cijela stvar bi trebala biti još lakša jer su Turci prije nekoliko sedmica proglasili da će na sjeveru Sirije napraviti zonu u kojoj ISIL neće biti prisutan. Osim toga jordanska avijacija je kao reakciju na spaljivanje svoga zarobljenog pilota prije izvjesnog vremena navodno uništila 20% borbene snage ISIL-a i odlučna je u tome da  “ISIL izbriše sa površine zemlje”. Sada se kampanji bombardovanja pridružila i Rusija koja namjerava prema riječima predsjednika Odbora za vanjskopolitičke odnose donje komore ruskog parlamenta Alekseja Puškova nastaviti sa tim napadima još najmanje nekoliko mjeseci a još ih pojačati.

Velesile su do sada dale cijeli niz takvih izjava. Realnost je drugačija. Turci zasada nisu stvorili nikakvu “ISIL –free” zonu a ni američki ni jordanski naleti nisu značajno oslabili ISIL. Ti ruski opet najviše idu na sirijsku opoziciju. Osim toga ispada da je Rusija  u najmanju ruku neke napade na ISIL na sjeveru Sirije izmislila. Na sirijskom nebu su danas, osim Kine, prisutni svi članovi Savjeta bezbjednosti UN. Na koncu bi se na sirijskom tlu našle intersenatne međunarodne grupacije. Počinjući sa ruskim i iranskim savjetnicima a završavajući borcima libansko Hizbolaha. Uprkos tomu Islamska država i dalje živi.

Razlozi su očiti. Za Turke je napad na ISIL dobrodošla dimna zavjesa za borbu sa Kurdima a Jordanci su za spaljenog pilota izveli napade kao jednokratnu osvetu koja je trebala da pojača popularnost kraljevske porodice i ispuni zahtjeve za osvetu od strane plemena lojalnih monarhija (odakle je poticao i pilot) kao i da ojača odnose sa SAD-om.

SAD imaju interes da se ISIL teritorijalno još održi jer bi brzo uništenje ISIL-a koštalo Washington previše. Dok je na dnevnom redu aktivnost ISIL-a ne mora SAD previše razmišljati o poslijeratnoj organizaciji Sirije. A zatim je tu Rusija kojoj se radi o interesima sirijskog režima a opasnost od ISIL –a je sporedna.

Ovakav stav je poslejdica egoizma velesila, prihvatanja status quo i odustajanje od traženja rješenja preko međunarodnih organizacija. Nije slučajno da ni Obama niti Putin prilikom nastupanja u UN-u nisu naglasili ulogu njihovih država u borbi za mir u Siriji. Nijedna od velesila danas se ne bori sa ISIL-om sa takvom snagom da bi je uništila. To se ne isplati. Šta više borba protiv ISIL-a je dobrodošao mamac na koji se hvataju saveznici i javno mnijenje, dok stranom druge stvari idu punim tokom. Neko bi rekao da kad velesile ne bi imale ISIL morale bi je izmisliti.

tačno.net
Autor 13.10.2015. u 16:10