Veličanje nacizma: SS divizija uz pratnju policije promarširala Rigom

tačno.net
Autor 17.3.2015. u 10:33

Veličanje nacizma: SS divizija uz pratnju policije promarširala Rigom

Latvijski veterani koji su se za vrijeme Drugoga svjetskog rata borili u redovima njemačkih SS divizija protiv sovjetske vojske, prodefilirali su u ponedjeljak zajedno sa svojim simpatizerima ulicama Rige, a čuvale su ih brojne policijske snage.

U ozračju bojazni zbog ruske uloge u ukrajinskom sukobu, tradicionalno godišnje okupljanje koje Moskva redovito osuđuje, održano je i ove godine. Zamjenik šefa policije Rige Artis Velss za AFP je rekao da je povijesnim središtem glavnoga grada promarširalo oko 1500 ljudi te da za vrijeme održavanja okupljanja nije bilo nikakvih incidenata ni uhićenja.

Grupe antifašista koje su se protivile održavanju okupljanja pristale su održati protuprosvjed po završetku marša veterana.

Sovjetska Crvena armija Latviju je okupirala nakon što je 1939. s Njemačkoj potpisala pakt o nenapadanju. 1941. Njemačka je napala SSSR, a Crvena Armija je bila protjerana iz Latvije pa je dio stanovništva Nijemce dočekao kao osloboditelje. No nacisti su uskoro počeli provoditi vlastiti teror.

Židovske zajednice, službena Moskva i ruska manjina, što je oko četvrtina od ukupno dva milijuna stanovnika Latvije, u vojnoj paradi bivših SS-ovaca vidi veličanje nacizma, no latvijski nacionalisti smatraju da su veterani branili neovisnost zemlje.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor 17.3.2015. u 10:33