Velika akcija policije u poteri za napadačima na Šarli Ebdo

tačno.net
Autor 9.1.2015. u 14:28

Velika akcija policije u poteri za napadačima na Šarli Ebdo

Braća Kuaši, osumnjičeni za napad na redakciju satiričnog lista “Šarli Ebdo” u kojem je ubijeno 12 ljudi, u jednom magacinu u mestu Damartin on Goel, severoistočno od Pariza, drže najmanje jednog taoca, javlja BBC. Policija je potpuno blokirala taj kraj, i kako javljaju mediji, deo jedinica je u zgradi u kojoj se nalaze osumnjičeni.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je razmenu vatre sa policijom, u toku približavanja braće Kuaši Parizu. U tom sukobu nije niko povređen. Nakon toga su se uputili ka industrijskom delu Damartin on Goela i uzeli najmanje jednog taoca.

Ministar unutrašnjih poslova Bernar Kazanev je saopštio da je u toku akcija u mestu Damartin on Goel, 35 kilometara od Pariza. Kako javlja Gardijan, grad je potpuno pod opsadom policije.

AFP javlja da su osumnjičeni za napad zauzeli štampariju CTD.

Pariški tužilac je demantovao informaciju, koju je objavila agencija Rojters,  da je najmanje jedna osoba ubijena u pucnjavi pre nego što su osumnjičeni uzeli taoce u Damartin on Goelu.

Francuski predsednik Franosa Oland je održao konferenciju za medije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali nije rekao ni jednu novu informaciju vezanu za opsadu.

Kazao je da najavljene demonstracije za vikend obezbeđivati policija, i zahvalio na velikoj međunarodnoj solidarnosti nakon napada. Oland je podvukao da ima poverenje u način na koji su bezbedonosne snage reagovale na situaciju nakon napada na “Šarli Ebdo”

“Imam poverenja u našu zemlju. Naše mogućnosti su veće kad smo svi zajedno.”

Zamenik gradonačelnika Pariza, Patrik Klugman, rekao je za Skaj Nuz da su porodice žrtava obaveštene o toku operacije.

Opisao je to kao “vrlo napet emotivni trenutak” s obzirom da je neposredno pre opsade u Parizu održana ceremonija sećanja na ubijene.

“Mi živimo naš 11. septembar”, rekao je on. “Čim se desio ovaj napad, građani su se okupili kako bi pokazali da se ne boje, mi smo ‘Šarli Ebdo’.”

Francuski mediji javljaju da postoji veza između napada na saobraćajne policajce u četvrtak u Montružu, u kojem je ubijena policajka, i masakra u “Šarli Ebdo”. Napadač na policajce i braća Kouši su deo iste mreže džihadista, javio je Rojters pozivajući se neimenovane policijske izvore.

Prethodno je objavljeno da ubistvo u Montružu nije u vezi sa napadom na “Šarli Ebdo”.

Više hiljada pripadnika snaga bezbednosti mobilisano je, od terorističkog napada, u poteri za teroristima.

Napad na francuski satirični list “Šarli Ebdo” desio se 7. januara, i u njemu je ubijeno 12 ljudi, od kojih deset članova redakcije i dvojicu policajaca. Među ubijenima su neki od najvećih francuskih i svetskih karikaturista. Četvoro povređenih se još nalaze u kritičnom stanju.

“Šarli Ebdo” je levičarski satirični list, koji je na metu kritika radikalnih islamista došao nakon što je objavio karikature poslanika Muhameda.

RSE

tačno.net
Autor 9.1.2015. u 14:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija