Velika Britanija izdvojila skoro 100 miliona eura za Rohinje

tačno.net
Autor 23.9.2019. u 08:41

Velika Britanija izdvojila skoro 100 miliona eura za Rohinje

Foto: EPA

Vlasti Velike Britanije saopštile su da su izdvojile dodatni fond u vrijednosti od 87 miliona funti (98,61 milion eura) za pomoć u zbrinjavanju Rohinja izbjeglica u Bangladešu.

U saopštenju Britanske misije u Dhaki navodi se da će fond biti utrošen za nabavku hrane i osnovnih životnih potrepština za Rohinja izbjeglice u Cox’s Bazaru, prenosi Anadolija.

Velika Britanija će sa 20 miliona funti (22,67 miliona eura) pomoći i lokalne vlasti u Cox’s Bazaru koji zbrinjava stotine hiljada Rohinja izbjeglica koje su protjerane iz Mijanmara.

Progon muslimanske manjine iz Mijanmara eskalirao je u augustu 2017. godine, a vlasti Velike Britanije do sada su za pomoć izbjeglicama u Bangladešu izdvojile 226 miliona funti (256,15 miliona eura).

Brutalni napadi mijanmarske vojske

Događaji koji su dramu Rohinja muslimana stavili u žižu svjetske javnosti desili su se 25. augusta 2017. godine.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohinje u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela.

Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad Rohinja muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi povratak arakanskih muslimana u Mijanmar, bez da je napravljena sigurna sredina, mogao prerasti u etničko čišćenje.

AJB

tačno.net
Autor 23.9.2019. u 08:41