Velika Britanija neće odmah deportirati državljane iz EU nakon Brexita

AJB
Autor 18.1.2020. u 09:02

Velika Britanija neće odmah deportirati državljane iz EU nakon Brexita

Foto: EPA

Velika Britanija neće automatski deportirati građane Evropske unije koji nakon Brexita neće na vrijeme zatražiti da ostanu u državi, najavio je Guy Verhofstadt, koordinator Evropskog parlamenta za Brexit.

Belgijski liberal se sreo s britanskim ministrima, uključujući Stephena Barclaya zaduženog za pitanje britanskog izlaska, prenosi Hina.

Rekao je kako je uvjeren kako će postojati prijelazni period za one koji se nisu prijavili za status stalnog boravka (settled status) do roka u juna 2021.

“Šta će se dogoditi s tim ljudima čak i nakon isteka prijelaznog razdoblja? Neće biti automatske deportacije”, kazao je Verhofstadt.

Nakon isteka roka, dodao je, “imat će mogućnost prijaviti se i objasniti zašto to nisu mogli napraviti unutar normalnih procedura”.

Verhofstadtove riječi potom je potvrdio i glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Prijetnja deportacijom

Reuters je u novembru pisao kako Britanija prijeti da će deportirati državljane EU ako ne zatraže dozvolu za boravak te da će prijelazni period davati samo u izuzetnim okolnostima.

Do kraja prošle godine se za boravak prijavilo 2,7 miliona od procijenjenih 3,5 miliona evropskih državljana koji žive u Velikoj Britaniji.

Brisel je ranije ove sedmice objavio da je zabrinut zbog “kontradiktornih signala” o tome što će se dogoditi s onima koji se ne prijave na vrijeme.

Velika Britanija će EU napustiti 31. januara, nakon što je prošle godine dogovorila sporazum o izlasku, no za nju će vrijediti evropska pravila do kraja 2020. u sklopu prijelaznog perioda koji je dogovoren da bi se ublažio njezin izlazak.

Verhofstadt je rekao i kako evropski državljani kojima je odobren ostanak žele dobiti neki konkretni dokument kako bi dokazali da imaju pravo boraviti u Britaniji. Otkrio je da London razmatra tu opciju.

AJB

AJB
Autor 18.1.2020. u 09:02