Velika Britanija šalje vojnike u Irak

tačno.net
Autor/ica 14.12.2014. u 11:11

Velika Britanija šalje vojnike u Irak

Više od 100 vojnika obučavat će iračke i kurdske vojnike u borbi protiv ISIL-a.

Velika Britanija će u januaru poslati više od stotinu vojnika u Irak da bi učestvovali u obučavanju iračkih i kurdskih vojnika, izjavio je britanski sekretar odbrane Michael Fallon.

Fallon kaže da će se britanski vojnici baviti obukom iračke vojske i kurdskih jedinica koje se bore sa militantima iz organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi Daily Telegraph.

“Osim toga, dio vojnika će biti upućen za zaštitu komandi koje se već bave obukom i nalaze se u četiri centra na teritoriji Iraka”, dodao je Fallon.

On je rekao da su, nakon zračnih udara koje provodi međunarodna koalicija predvođena SAD-om, zasjede sve češće postavljene u gradovima i selima, pa su zbog toga potrebne dobro osposobljene kopnene trupe.

Povratak SAD-a

Američki saveznici spremni su uputiti oko 1.500 vojnika u Irak, gdje će pomoći u obuci i savjetovanju iračkih i kurdskih snaga koje se bore protiv pripadnika ISIL-a, saopštio je američki general James Terry u utorak.

Terry, koji je zadužen za koordinaciju koalicionih snaga u borbi protiv ISIL-a, rekao je da će se 1.500 vojnika pridružiti američkim vojnicima, kojih ima 3.100.

Agencije su navele da je Terry to izjavio novinarima u Kuvajtu, gdje je doputovao sa američkim ministrom odbrane Chuckom Hagelom.

Udružene snage SAD-a, Velike Britanije, Australije i Poljske, 2003. godine su izvršile invaziju na Irak, sa ciljem svrgavanja tadašnjeg predsjednika zemlje, Saddama Husseina.

Do kraja 2011. godine, sve američke snage su se povukle iz Iraka, da bi, zbog borbe protiv grupe ISIL, 2014. godine predsjednik Barack Obama naredio povratak jednog broja trupa.

Za razliku od 2003. godine, kada je izvršena invazija na Irak, američke trupe 2014. godine pomažu iračkim snagama sigurnosti, obukom i savjetovanjem.

Agencije

tačno.net
Autor/ica 14.12.2014. u 11:11