Velika Britanija: Uhićeno 139 imigranata

tačno.net
Autor 2.8.2013. u 13:42

Velika Britanija: Uhićeno 139 imigranata

BRITANSKA vlada dobila je oštre kritike javnosti zbog akcije u kojoj se diljem zemlje pretražuju mjesta na kojima se sumnja da se nalaze ilegalni imigranti, a s ciljem da se iskorijeni ilegalni rad.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na Twitteru kako je u akcijama provedenim u četvrtak uhićeno 139 osoba za koje se sumnja da su “ilegalni imigranti”.

“Današnje operacije pokazuje rutinski posao koji provodimo svakodnevno kako bi stali na kraj ilegalnom radu. Šaljemo jasnu poruku obrtnicima koji odluče iskoristiti ilegalnu radnu snagu – pronaći ćemo vas i platit ćete veliku kaznu”, kazao je Ministar za imigraciju Mark Harper. Poslodavcima prijete kazne do 10.000 funti, oko 85.000 kuna.

Akcija je izazvala nezadovoljstvo “twitteraša” koji su njihovu taktiku povezali s onom kojom su koristili nacisti protiv Židova u Njemačkoj. Akciju su nazvali sramotnom i rasističkom. Oni koji su bili svjedoci uhićenja kazali su kako su policajci privodili samo osobe koje nisu bijelci, prenosi RT.

Ministarstvo unutarnjih poslova postavilo je reklame po gradovima na kojima piše “Vratite se kući ili ćemo vas uhititi”. Tako žele poručiti imigrantima da se sami predaju za deportaciju. Reklame su postavljene na kombijima koji se voze po ulicama. Prvotna ideja je bila da se kombi vozi po Londonu, no kasnije je odlučeno da se kombiji pošalju i u druge gradove. Na plakatu stoji i poruka kojom se traži od imigranata da pošalju SMS “HOME” na broj 78070 kako bi “dobili savjete i pomoć s dokumentima za putovanje”.

tačno.net
Autor 2.8.2013. u 13:42