Veliki investitor Hastor prodaje svoje udjele u Grammeru Kinezima

 fdi/Reuters/dpa
Autor 10.8.2018. u 09:43

Veliki investitor Hastor prodaje svoje udjele u Grammeru Kinezima

Foto: DPA

Uredio: Ešref Zaimbegović

Borba za Grammer je odlučena: investitori porodica Hastor prodaju svoje 19% učešće u bavarskom isporučiocu autodijelova kineskom velikom akcionaru Ningbo Jifeng.

Još krajem maja označili su ponudu iz Kine kao suviše nisku – sada je Hastorovi ipak prihvataju: bosanska porodica investitora odlazi iz bavarskog isporučioca autodijelova Grammer. Hastorova investiciona firma Cascade ponudila je kineskom isporučiocu autodijelova Jifeng sve akcije „ osim jednog malog paketa“. Time je završena borba oko preuzimanja Grammera koja je trajala više od godinu dana.

Hastorovi, kojima pripada i grupa Prevent, pokušali su da preuzmu kontrolu nad Grammerem protiv volje menadžmenta. Kineski koncern Ningbo Jifeng djelovao je kao takozvani „bijeli vitez“ koji sam investira u velikom stilu. Na koncu Hastorovi su imali oko 19% akcija. Prema podacima Grammera kineski konkurent Jifeng će sa vlastitim i za kupovinu pripremljenim akcijama imati udio od 46%

U maju je Jifeng ponudio 60 evra po akciji. Hastorovi su to tada odbili kao suviše nisko smatrajući da je fer cijena “najmanje 85 evra” i najavili da će ispitati povećanje svoga učešća. Sada su međutim drugačije odlučili.

Sa gledišta uspjeha Jifengove vlasničke porodice Wang sa ponudom Cascade nije mogla dalje realizovati svoje planove sa Grammerom, saopštila je Cascade. „Kao porodična srednje velika investicijska firma mi moramo naše resurse uložiti tamo gdje imamo mogućnost uticaja na poslovanje preduzeća.“

Finansijski se ova investicija isplatila bosanskoj porodici investitora. Kad su 2016. nastupili kod Grammera akcija je vrijedila oko polovine toga što vrijedi danas. Time su Hastorovi ostvarili dobitak od oko 70 miliona evra.

spiegel.de

 fdi/Reuters/dpa
Autor 10.8.2018. u 09:43