Veliki potez pred kraj mandata: Obama u Havani kreće u nezaustavljivo otvaranje

tačno.net
Autor 19.3.2016. u 10:34

Veliki potez pred kraj mandata: Obama u Havani kreće u nezaustavljivo otvaranje

POVIJESNI posjet američkog predsjednika Baracka Obame posjet Kubi usporediv je s Nixonovim posjetom Kini, ali Obama ima i praktičniji cilj –  onemogućiti budućem američkom predsjedniku zaustavljanje procesa otvaranja Kube.

Obamina administracija nada se da će poticanjem investicija američkih tvrtki i ublažavanjem uvjeta za putovanje na taj otok republikancima onemogućiti da zaustave i ponište napredak u odnosima s Kubom ukoliko u studenome osvoje Bijelu Kuću.

Uoči Obamina dolaska na Kubu od 20. do 22. ožujka već je pripremljen teren za daljnje ublažavanje trgovinskih restrikcija, ali i za ulazak turističke i telekomunikacijske industrije na Kubu, pa čak i američke bejzbol lige.

“Administracija želi sa svoje strane učiniti što više može prije nego što joj istekne mandat”, rekla je za Reuters osoba upoznata s Obaminom strategijom.

Neizvjesnost ostaje

No ostaje neizvjesno može li Obama potaknuti kubansku komunističku vladu da uzvrati uslugu, barem umjerenim ekonomskim reformama koje bi mu olakšale da ispuni svoje ciljeve.

Kubansko vodstvo nevoljko otpušta stisak nad državno kontroliranim gospodarstvom, što u kombinaciji sa strogim ograničenjima koje su i dalje dio američkog ekonomskog embarga nad Kubom američkim tvrtkama ne ulijeva povjerenje.

Obamu kritičari optužuju da daje previše i zauzvrat od kubanskog predsjednika Raula Castra ne dobiva dovoljno, te da prerano trči “pobjednički krug”.

No predstavnici administracije smatraju kako dublji angažman SAD-a ne smije ovisiti o ustupcima nekadašnjeg hladnoratovskog neprijatelja, recimo u poboljšanju stanja ljudskih prava.

Pokretanje promjena na Kubi

Obama i njegovi savjetnici smatraju da njihov iskorak prema Havani ima veću šansu pokretanja promjena na Kubi nego što je to imala neuspjela američka politika izolacije koja je trajala više od pola stoljeća.

“Ovo nije stvar dobivanja ustupaka”, rekao je Obama CNN Espanolu, “ovo je stvar izravnog angažiranja s kubanskim stanovništvom”.

Obamin dolazak, prvi posjet američkog predsjednika u 88 godina, treba služiti kao ogledni primjer tog pristupa.

Za Obamu je to i riskantan potez, pošto je njegova strategija suradnje sa starim neprijateljima imala različite rezultate, no ustrajanje u otvaranju Kube moglo bi postati velik dio njegove ostavštine.

Novo poglavlje u odnosima

Otvaranjem, kako je sam rekao, “novog poglavlja” u odnosima s Kubom, Obama pokazuje hrabrost kakvu nijedan njegov prethodnik nije imao.

Na Kubu s njim putuju i supruga Michelle i obje kćeri. Obama će razgovarati s Raulom Castrom, “čuvarom hrama” koji je nakon pola stoljeća provedenih na dužnosti ministra obrane zbog bratove bolesti 2008. preuzeo vođenje zemlje. Susret Obame i Fidela Castra nije predviđen.

Obama će na Kubi razgovarati i s disidentima, gospodarstvenicima, a u utorak će se Kubancima obratiti govorom koji će biti izravno prenošen na državnom radiju i televiziji. Tako je bilo i 17. prosinca 2014. kada je iz Bijele kuće najavio približavanje dviju bivših neprijatelja.
“Taj govor stvarno smatramo jedinstvenim događajem u odnosima dviju zemalja”, rekao je Obamin savjetnik Ben Rhodes, koji je 18 mjeseci u tajnosti vodio pregovore s Kubom.

Obama će s obitelji posjetiti i stari dio Havane, odati priznanje ocu kubanske neovisnosti Joseu Martiju na Trgu revolucije, a predviđen je i odlazak na bejzbolsku utakmicu.

Brzi start

Uzimajući u obzir trajni otpor Kongresa ukidanju dugotrajnog američkog trgovinskog embarga, Obama se oslonio na svoje izvršne ovlasti kako bi ekspresno započeo normalizaciju odnosa s Kubom.

Cilj je unaprijediti proces do te točke da ga nijedan nasljednik ne može obrnuti.

O Kubi se nije previše razgovaralo tijekom ovogodišnje predsjedničke kampanje, no to bi se moglo promijeniti, pogotovo na politički podijeljenoj Floridi, na kojoj se nalazi najveća kubansko-američka zajednica. Američki Kubanci se desetljećima odupiru približavanju Castrovom režimu, no mlađa generacija prihvaća Obamin politički zaokret.

Demokratski kandidati Hillary Clinton i Bernie Sanders obećali su da će, ukoliko budu izabrani, nastaviti Obaminu politiku prema Kubi.

Trump bi počeo iznova

Vodeći Republikanac Donald Trump prošlog je tjedna izjavio da se stara politika prema Kubi mora mijenjati, ali kaže kako bi pregovore s Kubom počeo iznova i postigao bolji dogovor. Njegov konkurent Ted Cruz, podrijetlom s Kube, tvrdi kako bi radio suprotno od Obame. Isto je govorio i Marco Rubio prije nego što je ispao iz utrke za nominaciju.

Unatoč tome, Obama je rekao CNN-u kako vjeruje da će Kongres za vrijeme iduće administracije, bila ona demokratska ili republikanska, ukinuti embargo, iako priznaje da za to još uvijek nedostaje glasova.

Ukoliko Bijela Kuća uspije pokrenuti dovoljno gospodarskih projekata na Kubi, republikancima će biti teško poništiti Obamine mjere, tvrde u kongresnim krugovima.

Potpisivanje ugovora

Očekuje se da će u vrijeme Obaminog posjeta ugovore potpisati telekomunikacijska tvrtka AT&T Inc, te hotelski lanci Starwood Hotels & Resorts i Marriott.

Međutim, većina tvrtki ipak ostaje oprezna zbog kubanskog sustava dviju valuta, rigidnog tržišta rada i netransparentnog pravnog sustava.

“Još uvijek postoje neke prepreke, ali one nisu nepremostive”, rekao je za Reuters James Williams, predsjednik lobističke grupe Engage Cuba koja se zalaže za jaču trgovinu s tom zemljom.

Neki od tih problema mogli bi biti olakšani ako Washington ukloni ograničenja oko korištenja dolara u trgovinskim transakcijama sKubom, što bi se po jednom izvoru moglo dogoditi i prije Obaminog posjeta.

Uspostavljanje linija s Kubom

Američke zrakoplovne tvrtke već su se prijavile za uspostavljanje linija s Kubom, a u pripremi su i nova putnička pravila kojima bi se trebalo olakšati Amerikancima da putuju na Kubu neovisno od grupnih tura. Rezultat toga moglo bi biti jačanje javne potpore za normalizaciju odonosa s Kubom.

Ben Rhodes, Obamin savjetnik koji je pomagao u napredovanju u odnosima s Kubom u prosincu 2014. godine, obznanio je da su kubanski čelnici dobili poruku da će promjene u američkoj regulativi biti ograničene ukoliko ne reformiraju svoju ekonomiju.

Američki dužnosnici najavili su kako će s velikom pažnjom pratiti komunistički partijski kongres koji će se u travnju održati na Kubi po prvi put od 2011. godine.

Rubio ustraje u kritikama

Ipak, priznaju kako nije vjerojatno da će utjecati na demokratske reforme na Kubi. “Ne gledamo na svoje korake kao na nešto zbog čega će kubanska vlada promijeniti svoj politički sustav”, rekao je Rhodes Reutersu.

Granma, novine Komunističke partije, prošlog su tjedna objavile kako se Kuba neće odreći svojih “revolucionarnih i antiimperijalističkih ideala”.

Neki Obamini kritičari tvrde kako je njegov posjet priznanje kubanskoj diktaturi. “Jedino što se promijenilo s ovim otvaranjem je to što će kubanska vlada sad imati više izvora novca na kojem će graditi svoj represivni aparat”, rekao je tako Rubio u prošlotjednoj republikanskoj debati.

index.hr

tačno.net
Autor 19.3.2016. u 10:34