Veliki rast Obaminog rejtinga poslije ubistva bin Ladena

Autor 4.5.2011. u 00:46

Veliki rast Obaminog rejtinga poslije ubistva bin Ladena

Rejting američkog predsjednika Baracka Obame porastao je poslije vijesti o ubistvu lidera Al-Qaide Osame bin Ladena, a veliki broj Amerikanaca mu je dao visoke ocjene u načinu na koji pristupa terorizmu i situaciji u Afganistanu, pokazala je danas objavljena anketa urađena za “Washington post”.

Istovremeno, istraživanje urađeno u ponedjeljak uveče, pokazalo je da praktično nije bilo nikakvog pomjeranja u stavu javnosti kada se radi o ekonomiji.

To ukazuje da se uspjeh najednom frontu, ma kako značajnom, možda neće preliti i na druge oblasti, ocjenjuje list. Ukupno 56 posto anketiranih izjavilo je da odobrava način na koji Obama obavlja posao predsjednika, što je devet poena više nego u anketi u aprilu i najviši rejting od 2009. godine.

Zabilježen je, takođe, rast zadovoljstva javnosti načinom na koji se stvari u SAD odvijaju, iako su Amerikanci i dalje, u odnosu dva prema jedan, nezadovoljni pravcem kojim zemlja ide.

Više od tri četvrtine anketiranih izjavilo je da predsjednik zalužuje priznanje za ubistvo Bin Ladena.

Među republikancima, 61 posto je reklo da Obama zaslužuje barem neko priznanje za to, ali među njima samo 17 posto smatra da zaslužuje veliko priznanje.

Republikanci su spremniji da pohvale bivšeg predsednika Georgea Busha za uklanjanje bin Ladena, pošto 81 posto njih smatra da Bush zaslužuje barem neko priznanje.

Taj stav dijeli svega 35 posto demokrata.

Što se tiče Obame, njegov rast rejtinga od devet poena odgovara rastu od šest poena za Busha kada je zarobljen bivši irački lider Sadam Husein u decembru 2003. godine.

Tada, kao i sada, najveća promjena je bila kod takozvanih nezavisnih birača.

Autor 4.5.2011. u 00:46