Veliki štrajk u Sloveniji

Autor 18.4.2012. u 17:53

Veliki štrajk u Sloveniji

U školama diljem Slovenije u srijedu nema nastave, na fakultetima predavanja, a vrtići primaju samo onu djecu čiji roditelji nisu mogli naći nekog drugog da im pričuva dijete. U bolnicama i zdravstvenim ustanovama radi se sporije, a u nekim bolnicama otkazani su svi pregledi i otvorene su samo hitne službe. 

Slovenski policajci i carinici najavili su da će svoj posao obavljati temeljitije i samim time i sporije, pa se mogu očekivati gužve na granicama, javlja 24ur. Štrajk djelatnika javnih službi podržala je i slovenska vojska koja mu se prema zakonu ne smije pridružiti. List Delo je javio da je vojni zrakoplov nadlijetao Ljubljanu od početka uličnog prosvjeda u znak podrške. 

Vladine mjere oslabljuju socijalnu državu

Iako su se prosvjednici nakon skupova održanih u pet do podne razišli, sindikalni aktivisti su kazali da će u srijedu popodne biti nastavljeni pregovori s vladom o njihovim zahtjevima. No, o trajanju štrajka i mogućem popuštanju Vladi u pogledu smanjenja plaća zasad nema informacija. 

Slovenski sindikati odlučili su se na štrajk zbog vladinih mjera koje smatraju nepravednima i kojima je cilj, smatraju, “oslabiti socijalnu državu”. Žele održavanje postignutih standarda kvalitete javnih usluga, a protive se smanjenju plaća koje prate i skraćivanja bolovanja, smanjenje dječjeg doplatka. Slovencima se ne sviđa ni to što je vlada odlučila ukinuti besplatan vrtić za drugo dijete te promjenu normi u obrazovanju. 

Janša poručio da štrajk neće biti plaćen

Premijer Janez Janša smatra da za štrajk nema formalnih razloga i stoga nitko od djelatnika javnog sektora za vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćen. “Ne slažem se sa sindikatima koji vjeruju da ih je vlada dovela je do štrajka i stoga će sami morati snositi troškove štrajka”, poručio je Janša. 

Štrajku su se priključili i umjetnici, pa tako neće biti izvedbi u Slovenskom narodnom kazalištu u Ljubljani, te u kazalištima u Mariboru i Novoj Gorici, a vrata svojih ustanova zatvorit će i neki muzeji, arhivi i knjižnice. 

Agencija Vlm
Autor 18.4.2012. u 17:53