Venecuela na ivici građanskog rata

tačno.net
Autor 8.8.2017. u 09:25

Venecuela na ivici građanskog rata

foto: CBC

Poslije referenduma za promjenu ustava, koji je organizovala opozicija i referenduma o formiranju Ustavotvorne skuštine, koji je raspisao predsjednik Maduro, Venecuela je i dalje na ivici građanskog rata.

Lokalni mediji tvrde da je socijalistički predsjednik Nicolas Maduro prije dva dana uspješno ugušio vojnu pobunu. Dva napadača su ubijena, a osam je uhapšeno, među njima i jedan poručnik.

“Suđenje je već počelo i ja sam zatražio maksimalne kazne za sve koji su učestvovali u terortističkom napadu: civile i vojne dezertere”, poručio je Maduro.

Maduro tvrdi da iza pobune deset ljudi stoje SAD.

“Napadači su plaćeni iz Majamija i Kolumbije. Senator Marco Rubio je odmah izašao i podržao puč”, rekao je predsjednik Venecuele.

Tokom takozvanog puča, novoizabrana Ustavotvorna skupština jednoglasno je razriješila glavnu tužiteljicu i na njeno mjesto postavila kandidata lojalnog vladi.

“Da bismo zaštitili radnike tužilaštva, predlažem da Luisa Ortega Diaz bude odmah smijenjena, a ne samo suspendovana i to i prije generalne sjednice parlamenta”, obrazložio je poslanik Diosdado Cabello.

Tužiteljica takvu odluku ne priznaje.

“Ovo je borba za slobodu i demokratiju. Nastavit ćemo je dok se ne izborimo za ljudska prava i povratak slobode”, poručila je Luisa Ortega Diaz.

Duboka podjela stanovnika Venecuele na pro i antivladine, kao i ekonomska kriza izazvana američkim sankcijama i padom cijena nafte dovela je do masovnih demonstracija koje traju još od aprila. Do sada je u nemirima stradalo preko 120 ljudi.

Za sada predsjednik Maduro je dovoljno slab da kontroliše situaciju u zemlji i dovoljno jak da održi iznad vode još jednu latinoameričku revoluciju, koja prijeti da se završi u krvi.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor 8.8.2017. u 09:25