Venecuelanski Maduro planira ‘reorganizaciju vlade’

tačno.net
Autor 18.3.2019. u 09:22

Venecuelanski Maduro planira ‘reorganizaciju vlade’

Foto: EPA

Osporavani predsjednik Venecuele Nicolas Maduro zatražio je od članova kabineta da podnesu ostavke radi reorganizacije vlade, potvrdila je potpredsjednica te zemlje, Delcy Rodriguez.

Ona je na Twitteru napisala da je cilj reorganizacije da se od bilo kakve prijetnje zaštiti domovina Simona Bolivara i Huge Chaveza.

Maduro je preuzeo dužnost predsjednika 2013. godine, nakon smrti Chaveza. On je u januaru položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora održanih u maju 2018. godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Kriza je eskalirala nezadovoljstvom građana, a opozicioni lider i predsjednik Nacionalne skupštine Juan Guaido se 23. januara samoproglasio za prelaznog predsjednika Venecuele. Prvo su ga priznali SAD, potom i više latinoameričkih, te veći broj država Evropske unije.

Madura, pak, podržavaju Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska. Rusija i Kina su posljednjih godina značajno investirale u Venecuelu i posjeduju veliki dio duga te zemlje u različitim oblicima.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni napuste ovu južnoameričku državu.

RSE

tačno.net
Autor 18.3.2019. u 09:22