Veto protiv proširenja Šengenske zone

tačno.net
Autor 4.3.2013. u 08:29

Veto protiv proširenja Šengenske zone

EU granica prema Bugarskoj:“ Pravo na slobodu kretanja se ne smije zloupotrebljavati”

Rumunija i Bugarska žele da pristupe šengenskom ugovoru o slobodnim granicama, ali njemačka savezna vlada hoće to da spriječi. Ministar unutrašnjih poslov Fridrich se plaši korupcije i useljavanja zbog siromaštva – i najavljuje veto.

Hans – Peter Friedrich pokazuje da je čvrsto odlučio da spriječi pristup Bugarske i Rumunije šengenskom sporazumu. “ Ako Rumunija i Bugarska budu tražili glasanje to će pasti na njemačkom vetu”, rekao je savezni ministar u intervjuu za “Spiegel”.

Slijedećeg četvrtka, prilikom sastanka evropskih ministara pravde i unutrašnjih poslova, moglo bi doći do problema kada se bude odlučivalo o, već više puta odgođenom, prijemu Bugarske i Rumunije  u šengenski prostor oslobođen graničnih kontrola. „Čak i razmišljanje da se prihvate neki dijelovi kao što je ulazak preko zračnih i morskih luka nije više na dnevnom redu“, objašnjava Friedrich. „Proširenje šengenskog prostora biće prihvaćeno od naših građana samo onda ako su ispunjene osnovne pretpostavke.  To za sada nije bio slučaj“, kaže ovaj političar.

Kao razlog za njegov namjeravani veto navodi savezni ministar korupciju u obje zemlje. “Ko uspije podmićivanjem dobiti vizu može – bez daljih kontrola – doći do Njemačke.”

Friedrich želi osim toga preduzeti dodatne mjere protiv useljavanja siromašnih iz Bugarske i Rumunije. Doduše omogućavaju EU pravila o slobodnom kretanju da se svaki EU-građanin može zadržavati u svakoj zemlji članici ako tamo radi ili studira. “Ko međutim dolazi samo da dobije socijalnu pomoć i time zloupotrebljava slobodu kretanja mora se u tome spriječiti.”

Većina Nijemaca želi da se useljavanje ograniči

Friedrichovo bezkompromisno držanje nailazi na podršku u Njemačkoj. Prema jednoj anketi Emnida htjele bi dvije trećine Nijemaca ograničiti doseljavanje iz zemalja Evropske unije. Gradovi i opštine se već žale na preopterećenost zbog previše doseljenika. U središtu debate su Sinti i Romi.

Također i predsjednik Ifo- ekonomskog instituta, Hans-Werner Sinn, zahtjeva strogo ograničenje doseljavanja. U jednom prilogu za “Wirtschaftswoche” zahtjeva ovaj naučnik noveliranje smjernica o slobodi kretanja u EU. Pod određenim uslovima bila bi socijalna pomoć u Njemačkoj “dva do tri puta viša nego prosječna plata u Rumuniji ili Bugarskoj”. Time motivirana migracija će “neizbježno voditi ka eroziji njemačke socijalne države”.

Istraživač migracije Klaus Bade nasuprot tomu upozorava na histerične reakcije. Istovremeno on odbacuje mišljenje da Njemačka danas doživljava masovno useljavanje siromašnih. „To je opet apel da se stvara negativna koalicija za odbranu umjesto pozitivne koalicije dogovaranja“, rekao je Bade.

Širi se odbrambeno držanje

Bade je kritikovao Friedrichov zahtjev da gradovi i opštine pojačaju svoje kontrole.”Oni time šire među narodom odbrambeno držanje protiv doseljavanja koje se međutim ne može jednostavno zabraniti.”Osim toga ne uzima se u obzir da je oko 80% doseljenih Bugara i Rumuna, koji su došli između 2007. i 2010. godine, zaposleno i ima socijalno osiguranje, kaže ovaj ekspert.

Savez njemačkih Sinti i Roma se u međuvremenu žali na stalne predrasude u Njemačkoj.”Uvijek kad se govori o nama u vezi sa siromaštvom, kriminalitetom ili prostitucijom gleda se na nas kao jedinstvenu grupaciju”, kaže predsjednik u Rheinland-Pfalz, Jacques Delfeld. “Ne uzima se u obzir da da su Sinti i Romi u najvećem broju  njemački državljani i da uopšte nisu siromašni.”

 Preveo: Ešref Zaimbegović

spiegel.de

 

tačno.net
Autor 4.3.2013. u 08:29