Vijeće Evrope: Nizozemska ne štiti tražitelje azila

AJB
Autor 3.9.2022. u 10:25

Vijeće Evrope: Nizozemska ne štiti tražitelje azila

Foto: Ramon von Flymen/ANP

Vijeće Evrope, vodeće evropsko tijelo za ljudska prava, prozvalo je nizozemske vlasti jer nisu uspjele osigurati temeljena prava tražitelja azila.

Ta procjena, koju je Vijeće Evrope poslalo nizozemskom ministru za imigracije 26. augusta, objavljena je na internet stranici ove institucije, prenosi Hina.

Stotine tražitelja azila, među njima maloljetnici bez pratnje, spavaju van centra za prihvat u mjestu Ter Apel, na sjeveroistoku Nizozemske, jer nedostaje skloništa.

Prošle sedmice tromjesečno dijete umrlo je u Ter Apelu, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost.

Uzrok smrti djeteta se istražuje.

Mijatović: Bez temeljne zdravstvene zaštite

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović rekla je da novopridošli tražitelji azila ne dobijaju temeljnu zdravstvenu zaštitu koja je propisana evropskim zakonom.

“Čini se da za osobe koje spavaju van centra nisu osigurani ni minimalni standardi”, napisala je ona nizozemskom ministru Ericu van der Burgu.

Izrazila je zabrinutost zbog nesklada između standarda koji se pružaju ukrajinskim izbjeglicama u odnose na tražitelje azila iz drugih zemalja te je pozvala nizozemsku Vladu “da spriječi diskriminaciju u prihvatu tih ljudi i pri osiguravanju drugih usluga”.

Van der Burg je odgovorio da Vlada poduzima mjere za siguran i dostojanstven prihvat tražitelja azila, ali da je za to potreban širi pristup.

“Nizozemska to ne može sama; rješenja treba donijeti na evropskom nivou”, napisao je.

Traži se smještaj za 150 maloljetnika bez pratnje

Nevladino udruženje Nizozemsko vijeće za izbjeglice (Dutch Council for Refugees) tužilo je nizozemsku državu pozivajući je da poboljša “nehumane” uvjete u centrima  za azilante.

Ročište u tom predmetu zakazano je za 15. septembar.

Alternativni centri za smještaj tražitelja azila uspostavljeni su zadnjih dana kako bi se pomoglo ljudima da ne spavaju na ulicama.

Nidos, nizozemska organizacija  za pomoć mladim izbjeglicama, traži smještaj za 150 maloljetnika bez pratnje.

AJB

AJB
Autor 3.9.2022. u 10:25