Vijeće sigurnosti UN-a na hitnim konzultacijama ”oštro osudilo” sjevernokorejski nuklearni pokus; SAD sumnja da je testirana H-bomba

tačno.net
Autor 7.1.2016. u 10:07

Vijeće sigurnosti UN-a na hitnim konzultacijama ”oštro osudilo” sjevernokorejski nuklearni pokus; SAD sumnja da je testirana H-bomba

U izjavi se ne precizira o kojim će »dodatnim mjerama« točno biti riječ, a pojam sankcija izravno se nigdje ne spominje

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu je na hitnim konzultacijama »snažno osudilo« novi nuklearni pokus Sjeverne Koreje i objavilo da će pripremiti »dodatne mjere« protiv te zemlje, što je eufemizam koji zapravo znači sankcije.

U izjavi koja je usvojena jednoglasno nakon dvosatnih konzultacija iza zatvorenih vrata, 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti uključujući Kinu, jedinu sjevernokorejsku saveznicu, navode kako su odlučile »odmah početi rad na takvim mjerama«, koje će biti obuhvaćene »novom rezolucijom Vijeća sigurnosti«.

Pregovori o tom novom tekstu trebali bi potrajati nekoliko dana, piše agencija AFP.

U izjavi se ne precizira o kojim će »dodatnim mjerama« točno biti riječ, a pojam sankcija izravno se nigdje ne spominje, no kao jednu od mogućnosti agencije spominju proširenje popisa osoba i tvrtki koje su pod sankcijama zbog povezanosti s nuklearnim programom Sjeverne Koreje i na kojem je trenutačno 20 tvrtki i 12 osoba.

»Članice Vijeća sigurnosti… podsjećaju da su već prije izrazile odlučnost da će poduzeti daljnje značajne mjere u slučaju novog nuklearnog pokusa Demokratske Narodne Republike Koreje. S obzirom na tu odluku i težinu prekršaja, članice VS UN odmah će započeti rad na takvim mjerama u novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti«, rekao je urugvajski veleposlanik pri UN Elbio Roselli, koji ovog mjeseca predsjeda vijećem.

Bijela kuća izrazila je u srijedu sumnju da je Sjeverna Koreja prvi put testirala hidrogensku bombu, mnogo snažniju od obične atomske bombe, a Pentagon je upozorio na moguće posljedice. »Prva analiza nije u skladu s tvrdnjama Sjeverne Koreje da je uspješno izvela prvo testiranje hidrogenske bombe«, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, prenosi agencija AFP.»Ništa što se dogodilo u zadnja 24 sata nije navelo SAD da promijeni svoju procjenu tehničkih i vojnih kapaciteta Sjeverne Koreje«, dodao je.

Stručnjaci su sjevernokorejske tvrdnje dočekali s velikim rezervama, ističući da je sila oslobođena eksplozijom bila daleko manja od one koju bi oslobodila hidrogenska bomba.

Šef Organizacije za provođenje ugovora o cjelovitoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) izjavio je da je magnituda potresa izazvanog eksplozijom bila malo manja od sličnog potresa 2013., prenosi Reuters.

Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je da je sjevernokorejski test »velika provokacija« koja prijeti međunarodnom miru i sigurnosti.
»Ova velika provokacija velika je prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti i očito kršenje mnogih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a«, rekao je.

»Ne prihvaćamo i nećemo prihvatiti Sjevernu Koreju kao državu s nuklearnim oružjem, i ovakvi potezi samo jačaju našu odlučnost«, dodao je i pozvao Sjevernu Koreju da »izabere bolji put«.Američki ministar obrane Ashton Carter i njegov južnokorejski kolega Han Min-Koo suglasili su se u telefonskom razgovoru da bi taj incident »trebao imati posljedice«.

»Ministar Carter istaknuo je nepokolebljivu predanost SAD-a obrani Južne Koreje, što obuhvaća sve aspekte američke politike za odvraćanje« od napada, objavio je Pentagon, a prenosi Reuters.

Sastanak su zatražili SAD, Japan i Južna Koreja nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela četvrti nuklearni pokus, ovaj put s hidrogenskom bombom, a u izjavi koju je nakon njegovog završetka pročitao Roselli ističe se da zemlje članice Vijeća sigurnosti novi sjevernokorejski nuklearni pokus smatraju »flagrantnim kršenjem« prijašnjih rezolucija vijeća

Nekolicina rezolucija VS UN-a zabranjuje Sjevernoj Koreji bilo kakve nuklearne ili balističke aktivnosti pod prijetnjom sankcija. Novi nuklearni pokus odmah su osudile sve najveće sile svijeta i glavni tajnik UN Ban Ki-moon kao kršenje rezolucija.

Svi prijašnji nuklearni pokusi u listopadu 2006., svibnju 2009. i veljači 2013. izazvali su jačanje sankcija koje se prije svega odnose na banke i tvrtke povezane s nuklearnim ili balističkim aktivnostima Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je u srijedu ujutro objavila da je provela uspješno testiranje hidrogenske bombe (H-bombe), oružja koje iskorištava energiju nuklearne fuzije i koje je višestruko snažnije od atomskih bombi (A-bombi) u kojima se energija oslobađa fisijom elemenata poput uranija i plutonija. Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.Svjetske sile i organizacije odmah su oštro osudile sjevernokorejski pokus, no stručnjaci diljem svijeta izrazili su oprez prema tvrdnjama Pjongjanga ustvrdivši da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Prvi podaci koje je prikupila Organizacija za provođenje ugovora o cjelovitoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) pokazuju da je magnituda potresa u srijedu u Sjevernoj Koreji iznosila do 4,9 a što je malo manje nego u 2013. godini. Prve informacije pokazale su da je magnituda u srijedu bila od 4.8 do 4.9 u usporedbi s 5,1 u 2013. godini, rekao je izvršni direktor CTBTO-a Lassina Zerbo.Potres iz 2013., o kojemu je Zerbo govorio bio je nuklearni pokus.

novilist.hr

tačno.net
Autor 7.1.2016. u 10:07