Vijeće sigurnosti UN danas o sankcijama za Siriju, Rusija najavila veto

tačno.net
Autor 28.2.2017. u 10:50

Vijeće sigurnosti UN danas o sankcijama za Siriju, Rusija najavila veto

Foto: Reuters

Rusija je najavila da će danas u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) uložiti veto na prijedlog rezolucije o uvođenju sankcija sirijskom režimu zbog navodne upotrebe kemijskog oružja u sukobima sa pobunjenicima.

Rezoluciju su predložile Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska. Njom se predviđa zabrana putovanja i zamrzava imovina 11 Sirijaca, uglavnom vojnih dužnosnika, i deset organizacija i kompanija.

U prijedlogu se također zabranjuje prodaja, snabdijevanje ili prijenos helikoptera i druge opreme sirijskoj vojsci i vladi.

U istrazi UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) konstatirano je prošle godine da je sirijska vlada odgovorna za posljednja tri napada u Siriji u kojima je upotrebljen klor.

U istrazi je također utvrđeno da je ekstremistička organizacija Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) koristila iperit u jednom napadu.

Zamjenik veleposlanika Rusije pri UN-u Vladimir Safronkov najavio je u petak da će Moskva uložiti veto na prijedlog rezolucije, koji je opisao kao “jednostrani” i “baziran na nedovoljnim dokazima”.

Sirijska vlada negira korištenje kemijskog oružja u građanskom ratu koji je ušao u šestu godinu.

RSE

tačno.net
Autor 28.2.2017. u 10:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija