Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju o Ukrajini

tačno.net
Autor 18.2.2015. u 09:08

Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju o Ukrajini

Sukobljene strane su pozvane na prekid vatre i potpuno poštivanje tačaka sporazuma iz Minska.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo ruski prijedlog rezolucije o prekidu vatre na istoku Ukrajine, te pozvalo sve strane u istočnoj Ukrajini da počnu provoditi sporazum koji je postignut prošle sedmice u Minsku.

Svih 15 članica Vijeća je usvojilo rezoluciju, no američka ambasadorica u UN-u Samantha Power je ruski potez opisala kao ‘ironičan’ s obzirom da pobunjenike u istočnoj Ukrajini pomaže Rusija, prenosi Hina.

“Ideja da Rusija, koja proizvodi i zbog koje eskalira nasilje u Ukrajini, podnosi rezoluciju i poziva na prestanak sukoba je u najmanju ruku ironična,” rekla je Power.

Vijeće sigurnosti UN-a je također izrazilo puno ‘poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine’ i izrazilo ‘zabrinutost tragičnim događajima nasilja u istočnim regijama Ukrajine’.

Međusobne optužbe

Sporazum koji je postignut nakon maratonskih pregovora između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske predviđa da Kijev i pobunjenici u roku od dva dana nakon što primirje stupi na snagu počnu povlačiti teško naoružanje s fronta.

Strane su pozvane na prekid vatre, potpuno poštivanje tačaka sporazuma iz Minska, dopuštanje OSCE-u da pošalje misiju koja će pratiti razvoj događaja.

Suprostavljene strane su također pozvane da zarobljenike tretiraju u okviru poštivanja ljudskih prava.

Inače, uprkos proglašenom primirju, u Ukrajini se i dalje vode borbe, a ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za kršenje primirja.

Stalni predstavnik Malezije u Vijeću sigurnosti Hussein Haniff tražio je da se u tekstu spomene i putnički avion Malaysia Airlines koji je srušen iznad istoka Ukrajine sredinom jula prošle godine.

Zbog toga je Vijeće još jednom potvrdilo i rezoluciju koja je usvojena u julu prošle godine i kojom se traži siguran i neometan pristup mjestu gdje je oboren avion u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade

Agencije

tačno.net
Autor 18.2.2015. u 09:08