Vijeće sigurnosti uvodi zonu zabrane leta iznad Libije, Gadafi kreće na Benghazi?

Autor 17.3.2011. u 12:52

Vijeće sigurnosti uvodi zonu zabrane leta iznad Libije, Gadafi kreće na Benghazi?

Za sada nema dodatnih podataka o potencijalno velikom zaokretu u Libiji, obzirom da bi ovakva odluka Gadafijevim snagama koje potiskuju pobunjenike odnijelo ključnu vojnu prevagu koju imaju. Sve je izvjesnije da se situacija u Libiji razrješava noćas

Reuters  je u 19.23 sati donio “breaking news” prema kojem je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo odluku da se iznad Libije uvede zona zabrane leta, odnosno famozna “no-fly ” zona. Za sada nema dodatnih podataka o potencijalno velikom zaokretu u Libiji, obzirom da bi ovakva odluka Gadafijevim snagama koje potiskuju pobunjenike odnijelo ključnu vojnu prevagu. U međuvremenu je više stranih agencija donijelo informaciju da se radi o nacrtu odluke, o kojoj će se glasati u 23 sata po hrvatskom vremenu.

Ne zna se niti kako će ta rezolucija izgledati, obzirom da su strani mediji tokom dana izvještavali kako Sjedinjene Države od UN-a traže što otvorenije ruke kako bi se suzbio prodor Gadafijevih snaga prema Benghaziju , pobunjeničkom uporištu. Reuters navodi tek da se u tekstu odluke navodi “sve potrebne mjere “. To je oko 19.30 sati po hrvatskom vremenu i napravio, te je pobunjenicima u Benghaziju kazao da njegove snage stižu večeras i da “neće imati nikakve milosti “. Čini se kako je Gdafiju jasno da glavno pobunjeničko uporište mora preuzeti prije nego li se strane sile uključe u sukob. U toku dana su se oglasili i libijsko ministarstvo obrane i vanjskih poslova, koji su kazali kako bi strana intervencija natjerala Libiju da napadne sve plovne i letne putove u Sredozemlju . Kako to namjeravaju napraviti, nije jasno, obzirom da sami Amerikanci u ovom trenutku u Mediteranu imaju snage mnogostruko nadmoćne libijskoj tehnici.

Britanski mediji donose i neslužbene informacije iz zgrade Ujedinjenih naroda, prema kojima će nekoliko država predvođenih Amerikancima i Francuzima, inzistirati i na pješačkom uključenju u rat. Ukoliko takva odredba prođe, ta svojevrsna alijansa je spremna u roku od nekoliko sati stvoriti sigurnosni obruč oko Benghazija. Kako dio vojnih portala navodi, Legija stranaca  i američki marinci  bi vodili zemaljske operacije, a podršku bi dao i Egipat, odakle se kopnenim putem može doći do pobunjeničkog uporišta.

Sve je izvjesnije kako će se sudbina pobune u Libiji odlučivati noćas. Gadafi je najavio napade, koji prema AlJazeeri još nisu započeli, a internacionalne snage već najavljuju spašavanje Benghazija. Čitava situacija pretvara se u utrku s vremenom obje strane. AlJazeera inače je u prijenosu pokazala stanje u Benghaziju, gdje je većina naroda izašla na ulice, tako da bi potencijalni topnički napad mogao za rezultat imati velike civilne žrtve.

Novi list

Autor 17.3.2011. u 12:52