Virus Ebola prijeti Africi: Kamerun pooštrio kontrole na graničnim prelazima

tačno.net
Autor 10.4.2014. u 11:53

Virus Ebola prijeti Africi: Kamerun pooštrio kontrole na graničnim prelazima

Zvaničnik Ministarstva zdravstva Kameruna Mballa je saopćio da medicinske ekipe vrše pregled svih osoba pri ulasku u zemlju i da će, u slučaju otkrivanja simptoma Ebole, zaražene osobe biti stavljene u karantin

S ciljem prevencije pojave virusa Ebole, Ministarstvo zdravstva Kameruna pooštrilo je kontrole ulazaka u zemlju na svim graničnim prijelazima, lukama i aerodromima, javlja Anadolu Agency.

Zvaničnik Ministarstva Alain Etoundi Mballa je saopćio da medicinske ekipe vrše pregled svih osoba pri ulasku u zemlju i da će, u slučaju otkrivanja simptoma Ebole, zaraženim osobama biti zabranjen ulazak u zemlju i da će biti izolirane u karantin.

„Još nismo zabilježili pojavu virusa Ebole u zemlji, ali smo svjesni da postoji veliki rizik njegove pojave i brzog širenja. Veliki broj ljudi svakodnevno ulazi u zemlju, ali opasnost predstavlja i zaraženo meso majmuna, koje se u velikim količinama konzumira u Kamerunu“, kazao je Mballa.

Pojačana kontrola na ulascima u Kamerun provodi se od početka aprila. U kontrolu je uključena  Granična policija, kao i uposlenici na aerodromima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer je upozorila da širenje virusa Ebole u Africi predstavlja veliku opasnost. Prema podacima ove organizacije od početka godine ovim virusom je zaraženo 157 osoba, od kojih je 101 osoba umrla, u Liberiji je od 21 zaražene osobe umrlo deset.

Tagovi:
tačno.net
Autor 10.4.2014. u 11:53